Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo trideset posto zaposlenih u Sloveniji prima neto plaće niže od 600 eura pa su zahtjevi sindikata da se na taj iznos podignu minimalne plaće za puno radno vrijeme nerealne, ocijenio je u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar za europska pitanja Mitja Gaspari.


Minimalna plaća sada iznosi 431 euro neto, a za njezino povećanje na 600 eura u subotu se u Ljubljani na prosvjedima okupilo tridesetak tisuća sindikalnih aktivista, radnika i studenata. '250.000 zaposlenih prima plaću ispod 600 eura neto i taj se problem više ne može rješavati porezima', rekao je Gaspari odbacujući mogućnost da država radikalno smanji poreze i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Vezani članci Pomorska policija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Iz mora kod Poreča izvučeno tijelo muškarca, utvrđuje se je li riječ o Slovencu koji je pao s jet skija Migranti, Slovenija, ilustracija (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL) Slovensku granicu od ilegalnih migranata štite i vojnici: Uz njih stigla i oklopna vozila, dronovi, helikopteri...

Umjesto toga, najavio je da vlada razmišlja o uvođenju nulte porezne stope na dohodak za zaposlene koji primaju minimalne plaće. Riječ je o 21.000 zaposlenih, a u tu svrhu vlada bi se u proračunu za iduću godinu trebala smanjiti izdatke za 400 milijuna eura. Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar financija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke.

>> Protiv pada životnog standarda prosvjedovalo 40.000 Slovenaca

Gaspari je sindikate koji zahtijevaju 30 postotno povećanje minimalnih plaća, a u isto vrijeme kritiziraju najavu zdravstvene i mirovinske reforme, upozorio da je jedno i drugo nemoguće ako se podržava sadašnju vladu u njenim nastojanjima da osigura financijsku stabilnost i osigura strukturalne reforme kako bi slovenska ekonomija iz krize izašla jača. Gaspari je sindikate pozvao da se vrate socijalnom dijalogu kroz ekonomsko-socijalno vijeće kako bi se našlo realno rješenje za sadašnju situaciju. (Hina)