Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaće u Sloveniji

Zahtjev za podizanje minimalca nerealan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo trideset posto zaposlenih u Sloveniji prima neto plaće niže od 600 eura pa su zahtjevi sindikata da se na taj iznos podignu minimalne plaće za puno radno vrijeme nerealne, ocijenio je u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar za europska pitanja Mitja Gaspari.

Minimalna plaća sada iznosi 431 euro neto, a za njezino povećanje na 600 eura u subotu se u Ljubljani na prosvjedima okupilo tridesetak tisuća sindikalnih aktivista, radnika i studenata. '250.000 zaposlenih prima plaću ispod 600 eura neto i taj se problem više ne može rješavati porezima', rekao je Gaspari odbacujući mogućnost da država radikalno smanji poreze i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Kaos s obračunom plaća ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Je li vam plaća veća nakon porezne reforme? Pogledajte rezultate glasanja

Umjesto toga, najavio je da vlada razmišlja o uvođenju nulte porezne stope na dohodak za zaposlene koji primaju minimalne plaće. Riječ je o 21.000 zaposlenih, a u tu svrhu vlada bi se u proračunu za iduću godinu trebala smanjiti izdatke za 400 milijuna eura. Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar financija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke.

>> Protiv pada životnog standarda prosvjedovalo 40.000 Slovenaca

Gaspari je sindikate koji zahtijevaju 30 postotno povećanje minimalnih plaća, a u isto vrijeme kritiziraju najavu zdravstvene i mirovinske reforme, upozorio da je jedno i drugo nemoguće ako se podržava sadašnju vladu u njenim nastojanjima da osigura financijsku stabilnost i osigura strukturalne reforme kako bi slovenska ekonomija iz krize izašla jača. Gaspari je sindikate pozvao da se vrate socijalnom dijalogu kroz ekonomsko-socijalno vijeće kako bi se našlo realno rješenje za sadašnju situaciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene