Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti joj politička propast

Britanska premijerka May u svom posljednjem pokušaju nagovara zastupnike da prihvate njezin plan za Brexit

Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp
Britanska premijerka Theresa May učinit će zadnji napor u utorak da uvjeri zastupnike da podupru dogovor koji je sklopila o povlačenju zemlje iz Europske unije, dok se suočava s neslaganjem članova vlastite Konzervativne stranke i oporbenih stranaka.

May je parlamentu obećala "važno glasanje" o dogovoru, no odgodila ga je u zadnji čas sredinom prosinca nakon što je priznala da se suočila s teškim porazom.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Javljaju se nagađanja o tome što će se dogoditi s dogovorom, samim postupkom Brexita i njezinom političkom karijerom, izgubi li May u glasanju.

Obraćajući se zastupnicima u ponedjeljak, odbila je pozive da se odgodi datum britanskog odlaska iz EU, dogovorenog za 29. ožujka, kako bi se omogućilo više vremena da se izgradi konsenzus ili dopusti drugi referendum.

"Vjerujem da je važno, za dobrobit naše demokracije, da provedemo rezultat referenduma 2016", rekla je May.

Nekoliko desetaka konzervativaca i članova sjevernoirske Demokratske unionističke stranke, čijih je 10 zastupnika podržalo Mayinu manjinsku vladu, najavilo je da će glasati protiv dogovora.

DUP i konzervativni euroskeptici bili su razljućeni pristankom May na privremene "zaštitne mehanizme" kao jamstvo za otvorenu irsku granicu nakon Brexita.

Zaštitni mehanizmi mogli bi za Sjevernu Irsku imati malo drukčije, nedefinirane dogovore od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

May je rekla da jamstva u pismu čelnika EU-a, upućenom Britaniji u ponedjeljak, imaju "pravnu snagu" u postavljanju granica zaštitnim mehanizmima.

DUP je rekao da su jamstva "beznačajna", a odbili su ih i konzervativni i oporbeni kritičari. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene