Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski grad Xianyang inovativnim je načinom odlučio potaknuti svoje stanovnike da ulice održe čistima - vlasti plaćaju pet fena (šest lipa) za svaki podignuti opušak.


Akcija je pokrenuta u rujnu i dosad je prikupljeno sedam milijuna opušaka, objavio je list China Daily. Gradska uprava zauzvrat je isplatila nagradu za dva milijuna opušaka, a za pet je još dužna. 'Kampanja je pokrenuta u sklopu nastojanja da naš grad učinimo čišćim, civiliziranijim i da upozorimo na opasnosti od pušenja', rekao je dogradonačelnik Hou Xi'an.

Vezani članci Nove hrvatske riječi, ilustracija Izabrane najbolje hrvatske nove riječi: Saznajte što su rukozborac, kihobran i dišnik te koje su još ideje bile predložene Zračna luka Franjo Tuđman - 1 Treću godinu zaredom: Franjo Tuđman najbolja zračna luka u Europi u 2020. u grupi od 2 do 5 milijuna putnika

Rekorder je čovjek koji je predao 7500 opušaka, sve odjednom. Međutim, kako piše mjesni tisak, mnogi varaju noseći svoje opuške, ili ih vade iz smeća, kako bi dobili nagradu. Bez obzira na to, akcija se ocjenjuje jako uspješnom. (HIna)