Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Schengenski sporazum dio je Ugovora o EU-u i za svaku promjenu u tom sporazumu trebalo bi mijenjati ugovor, izjavila je u ponedjeljak europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.


'Schengenski sporazum je dio Ugovora o Europskoj uniji i promjena u tom sporazumu tražila bi promjenu ugovora', izjavila je povjerenica Malmstroem odgovarajući na pitanje novinara što bi se dogodilo ako neka zemlja, poput Francuske, napusti schengenski prostor.

Vezani članci Euri Hrvatski start up na natjecanju u Bruxellesu dobio 50.000 eura: Cilj je nositi održivu modu i kupovati što manje Nicolas Sarkozy (Foto: AFP) Počinje suđenje za ''skandal koji će ući u anale'': Bivši predsjednik tvrdi da je nevin

Naime, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se natječe za drugi predsjednički mandat, izjavio je u nedjelju na predizbornom skupu kako je za reviziju schengenskog sporazuma kako bi se omogućilo kažnjavanje, suspenzija ili isključivanje neke zemlje koja ne ispunjava svoje obveze iz toga sporazuma.

>> 'Spasilac Francuske': Sarkozy zaprijetio izlaskom iz Schengena

Zaprijetio je da bi Francuska mogla istupiti iz Schengena ako se o tome ne postigne napredak u sljedećih godinu dana.

'Komisija nema običaj komentirati predizborne kampanje u zemljama članicama. Želim samo ustvrditi da se upravo vode pregovori o prijedlozima koje je Komisija iznijela u rujnu na zahtjev zemalja članica kako bi se pojačao sustav procjene, pojačalo povjerenje i zajamčila sloboda kretanja', rekla je povjerenica Malmstroem.

Jednim od prijedloga Komisija predviđa dijelom ono što traži Sarkozy.

U slučaju masovnog dolaska nelegalnih migranata u jednu od zemalja schengenskog prostora, ostale bi članice mogle, prema tome prijedlogu, privremeno uvesti granične kontrole kako bi spriječile dolazak tih ljudi na svoj teritorij. Najveći kamen spoticanja između Komisije i zemalja članica jest u tome tko će imati glavnu riječ u upravljanju schengenskim prostorom. Sada je to u potpunosti u rukama zemalja članica, a Komisija traži veću ulogu za sebe i želi da se to promjeni.

Zemlje članice mogu i sada za vrijeme velikih sportskih natjecanja ili velikih političkih skupova privremeno uvesti kontrole, a da pri tom nemaju nikakve druge obveze prema Komisiji i ostalim članicama osim da ih obavijesti o svojoj odluci. (Hina)