Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neshvatljivo!'

Za poginulog korejskog vojnika 23 kune odštete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejska vlada ponudila je odštetu od 500 wona (23 kune) obitelji vojnika poginulog tijekom Korejskog rata (1950.-1953.), što je povjerenstvo za zaštitu prava građana u ponedjeljak nazvalo 'neshvatljivim'.

Zahtjev za odštetom podnijela je žena (63) čiji je stariji brat poginuo u tom ratu, u kojem je ona izgubila gotovo cijelu obitelj. Zahtjev je prvo poslala ministarstvu veterana koje ga je odbacilo argumentom da obitelji moraju podnijeti zahtjev u roku pet godina nakon smrti vojnika.

Nakon žalbe, uz obrazloženje da je ona u vrijeme bratove pogibije imala samo dvije godine pa nije mogla reagirati na vrijeme, ministarstvo joj je ponudilo odštetu od 5000 wona (23 kune), iznos koji se u ono vrijeme isplaćivao obiteljima poginulih vojnika.

Tu je ponudu povjerenstvo za zaštitu građanskih prava ocijenilo 'neshvatljivim' jer je ministarstvo veterana propustilo uzeti u obzir inflaciju zadnjih 60 godina. Kad se ona se uzme u obzir, iznos se penje na 760 tisuća wona (3600 kuna), kazao je Bae Moon-Kyoo, dužnosnik povjerenstva.

Povjerenstvo ima moć poništiti administrativne odluke te ministarstvo sada mora dati novu ponudu toj gospođi.

Oko 138.000 južnokorejskih vojnika poginulo je tijekom Korejskog rata, kao i 40.000 vojnika savezničkih zemalja, među kojima 36.000 Amerikanca. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene