Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon razornog potresa Haićanima prijete infekcije, dijareja, otkazivanje bubrega i druge bolesti, uglavnom zbog nedostatka pitke vode. A državi će za obnovu i jačanje institucija biti potrebno 10 milijardi dolara međunarodne pomoći.


Vidjeli smo da će Haitiju možda biti potrebne dvije milijarde dolara godišnje. Razgovat ćemo o petogodišnjem programu od oko 10 milijardi dolara', izjavio je predsjednik Dominikanske Republike Leonel Fernandez, koji je domaćin prvog međunarodnog sastanka posvećenog obnovi potresom razrušenog otoka.

Vezani članci Razoran potres u Afganistanu Samo u jednoj pokrajini poginulo više od tisuću ljudi: Kuće pretvorene u ruševine, tijela umotana u deke leže na tlu Ilustracija Izloženi ste stresu, strah vas je rata ili ste u brizi od novog potresa? Ove udruge i organizacije vam mogu pomoći

Na skupu sudjeluju i predsjednik Haitija Rene Preval, predstavnici više zemalja regije te međunarodni dužnosnici.

Da bi ta pomoć bila efikasna, potrebna je 'usklađenost na međunarodnom planu' i 'unutrašnja koordinacija' kako bi se osigurala kontrola procesa, za što je 'neophodno jačanje središnje vlasti na Haitiju', ocijenio je Fernandez.

Kao najvažnije, on je naveo 'nastavak hitne humanitarne pomoći', ali je ukazao da postoje 'logistički problemi'.

Za njihovo rješavanje i postizanje željenog učinka potrebna je, dodao je, središnja vlast Haitija koja prihvaća pomoć.

Sudionici sastanka u prijestolnici Dominikanske Republike, Santo Domingu, predložili su da se izvrši procjena ekonomskih posljedica potresa te utvrđivanje liste prioriteta za Haiti.

U Montrealu bi 25. siječnja trebala biti održana donatorska konferencija za Haiti.

Haićanima prijete zaraze i bolesti
Nakon razornog potresa Haićanima prijete infekcije, dijareja, otkazivanje bubrega i druge bolesti, uglavnom zbog nadostatka pitke vode, smatraju liječnici.

Liječnički timovi već imaju mnogo posla, ali će prvi rizik predstavljati bakterijske infekcije kod pacijenata s otvorenim ranama, ako se ne budu brzo liječile. Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraza predviđa izbijanje infektivnih bolesti, kao što su boginje i malarija, inače raširene na Haitiju, ali će trenutna situacija doprinijeti njihovom širenju.

'Stvari će biti mnogo mnogo gore, prije nego što krenu nabolje', izjavio je Josh Ruxin, stručnjak za javno zdravlje sa Sveučilišta Columbia, koji živi i radi u Ruandi.

Zbog dehidracije postoji opasnost od otkazivanja bubrega, a što više vrijeme prolazi veće su šanse za obolijevanje od dijabetesa.

Najpodložniji tim bolestima su djeca mlađa od 14 godina, koja čine 40 posto populacije Haitija.

Prema posljednjim podacima vlade Haitija, u potresu, koji je 12. siječnja pogodio tu zemlju, poginulo je između 100.000 i 200.000 ljudi, a UN procjenjuje da je uništeno 10 posto građevina u glavnom gradu Port-O-Princeu, gdje je oko 300.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Vlada Hitija proglasila je 30-dnevnu žalost u zemlji.

 

Stanovnicima Haitija možete pomoći uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 01 ili na broj telefona 060 9011. Donacije Caritasu ostvaruju se pozivom na broj telefona 060 9010. Cijena poziva u oba slučaja je 6 kuna i 15 lipa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju