Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedino Brazil pomogao

Preval: Obnova Haitija ogroman izazov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Haitija Rene Preval istaknuo je na sastanku u Punta Cani u Dominikanskoj Republici da obnova njegove zemlje predstavlja ogroman izazov.

Planovi obnove o kojima se raspravlja na skupu na kojem su se okupili predstavnici 50 zemalja i međunarodnih organizacija, za cilj imaju stvaranje 'decentraliziranijeg Haitija, pravednijeg, kojemu je u središtu proizvodnja i integriraniji je u regiju', kazao je Rene Preval.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše"

U tu svrhu bivši američki predsjednik Bill Clinton, supredsjedatelj s haićanskim premijerom Jean-Maxom Belleriveom privremenog Odbora za obnovu Haitija, zatražio je od zemalja donatora da 'poštuju preuzete obaveze'. Dva mjeseca nakon konferencije ulagača u New Yorku, 31. ožujka, koja je predvidjela svotu od 10 milijardi dolara Haitiju na pet godina za njegovu obnovu, jedino je Brazil isplatio prvi doprinos od 55 milijuna dolara.

Haiti koji dijeli otok Hispaniolu s Dominikanskom Republikom, opustošen je 12. siječnja u potresu pri čemu je smrtno stradalo više od 250.000 osoba a 1,3 milijuna je ostalo bez krova nad glavom. Troškovi ponovne izgradnje Haitija procjenjuju se na 11,5 milijardi dolara koje bi trebalo uložiti tijekom 10 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene