Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Haitija Rene Preval istaknuo je na sastanku u Punta Cani u Dominikanskoj Republici da obnova njegove zemlje predstavlja ogroman izazov.


Planovi obnove o kojima se raspravlja na skupu na kojem su se okupili predstavnici 50 zemalja i međunarodnih organizacija, za cilj imaju stvaranje 'decentraliziranijeg Haitija, pravednijeg, kojemu je u središtu proizvodnja i integriraniji je u regiju', kazao je Rene Preval.

Vezani članci Ivan Paladina - 10 Paladina: ''Novi plan ima pet točaka za ubrzavanje obnove. Nitko neće biti zakinut'' Obitelj Bjelajac - 2 U Banovini će i ovi blagdani proći u očaju, i to zbog - izgubljenog papira: Kreće gradnja kuća, ali ne za svakoga

U tu svrhu bivši američki predsjednik Bill Clinton, supredsjedatelj s haićanskim premijerom Jean-Maxom Belleriveom privremenog Odbora za obnovu Haitija, zatražio je od zemalja donatora da 'poštuju preuzete obaveze'. Dva mjeseca nakon konferencije ulagača u New Yorku, 31. ožujka, koja je predvidjela svotu od 10 milijardi dolara Haitiju na pet godina za njegovu obnovu, jedino je Brazil isplatio prvi doprinos od 55 milijuna dolara.

Haiti koji dijeli otok Hispaniolu s Dominikanskom Republikom, opustošen je 12. siječnja u potresu pri čemu je smrtno stradalo više od 250.000 osoba a 1,3 milijuna je ostalo bez krova nad glavom. Troškovi ponovne izgradnje Haitija procjenjuju se na 11,5 milijardi dolara koje bi trebalo uložiti tijekom 10 godina. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju