Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za eksploziju u Beslanu odgovorni teroristi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi, a ne specijalne snage, odgovorni su za prvu eksploziju tijekom talačke krize u školi u Beslanu na jugu Rusije prije dvije godine nakon koje je uslijedilo krvoproliće, izjavio je čelnik parlamentarnog povjerenstva, formiranog kako bi istražilo tu tragediju.

"Povjerenstvo je službeno utvrdilo da su eksploziju izazvale akcije terorista na temelju brojnih analiza i svjedočenja (bivših talaca)", rekao je Aleksandar Toršin predstavljajući izvješće povjerenstva o tom napadu, a prenijele su ruske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe"

Ukupno 331 osoba, uključujući 186 djece, ubijeno je u školi u Beslanu u Sjevernoj Osetiji u rujnu 2004. godine, a više od 700 ljudi je ozlijeđeno.

Trećeg dana talačke krize čule su se eksplozije iz školske dvorane u vrijeme kada su otmičari otvorili vatru iz zgrade. U izvješću parlamentarnog povjerenstva se navodi da je u tijeku istrage utvrđeno da je jedan od terorista u skladu s ranije dogovorenim planom aktivirao eksplozivno sredstvo u dvorani.

Uslijedila je razmjena vatre između otmičara i vojnika, a zatim su specijalne snage upale u zgradu. Mediji su javljali različite verzije uzroka prve eksplozije nakon koje je nastalo krvoproliće.

Toršin je rekao da su vojska i specijalne snage djelovali u skladu sa zakonom i da su poduzeli sve moguće mjere da spase živote talaca. Također je kazao da je ta otmica od samog početka planirana kao teroristički samoubilački napad, za što postoje mnogi dokazi.

On je rekao da su iza terorističkog napada stajali Aslan Mashadov, Šamil Basajev i arapski terorist Abu-Dzeit. Svi su oni ubijeni.

"Pravedna kazna je stigla sve organizatore i sudionike u terorističkom napadu u Beslanu. Trideset i jedan terorist je ubijen. Preživio je samo (Nurpaši) Kulajev, koji je osuđen na doživotni zatvor".

U izvješću povjerenstva za tragediju se također okrivljuje lokalna policija koja, kako se navodi, nije poduzela odgovarajuće mjere kako bi spriječila napad.

"Teroristički napad nije spriječen jer lokalna policija nije
postupala po pravilima koje je uspostavilo rusko ministarstvo
unutarnjih poslova", navodi se u izvješću.

Policijski časnici nisu nazočili prvom danu škole 1. rujna 2004. kada su teroristi uzeli za taoce 1.128 ljudi, djecu, učitelje i roditelje, stoji u dokumentu koji je predstavljen na plenarnoj sjednici Vijeća Federacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene