Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus pozvao je Svjetsku banku da promijeni pristup u borbi protiv siromaštva i izravnije pomogne milijunima ljudi koji preživljavaju s manje od jednog dolara na dan.


Velike infrastrukturne projekte Svjetske banke trebaju u lokalnim
zajednicama voditi siromašni, smatra Yunus koji je u svojoj zemlji, Bangladešu, poznat kao "bankar siromašnih".

Vezani članci Ilustracija Siromaštvo u Hrvatskoj najviše pogađa četiri skupine građana: Jedan podatak budi optimizam Beskućnik (Foto: Arhiva/AFP) Sve veći broj siromašnih u svijetu živi u najnaprednijim zemljama

Yunus, koji u kanadskom Halifaxu sudjeluje na summitu posvećenom mikro-kreditima, kazao je da je "uložio veliki napor kako bi čelnike Svjetske banke uvjerio da promjene svoj pristup i izravnije se zainteresiraju za siromašne".

Prema njegovim riječima, direktor Svjetske banke Jim Wolfensohn pokazao je interes za mikro-kredite, "ali ga institucija nije podržala". Izrazio je žaljenje što ta velika međunarodna financijska institucija ne odvaja ni jedan posto svog proračuna za mikro-kredite, ocjenivši njezine metode "zastarjelim".

"Ako gradimo most, zajam će dobiti vlada i ona će biti vlasnik te pozajmice. Zašto vlasnici ne bi bili siromašni", zapitao se Yunus.

Yunus je vlasnik banke Grameen koja siromašnima daje manje zajmove za pokretanje vlastitog posla, i smatra se začetnikom te metode razvoja.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju