Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostao i bez supruge

Šokirani otac otkrio na TikToku da su mu kćeri otete: "Ovo je definicija pakla"

Aviv i Raz Asher
Aviv i Raz Asher Foto: Yoni Asher
Yoni Asher opisao je kako je potvrdu da su njegove kćeri i suprugu oteli Hamasovci dobio iz kratkog videa na TikToku.

U vrtu svoje kuće u središnjem Izraelu, usred palmi obasjanih jutarnjim suncem, Yoni Asher pokazuje video na svojem mobitelu. Na snimci njegove dvije kćeri sjede na krevetu i pjevaju mu rođendansku pjesmu. Raz, starija kći, ima četiri, a njezina sestra Aviv dvije godine.

"Ovo su napravile za moj rođendan u srpnju", ispričao je Yoni, koji je četiri mjeseca kasnije ostao sam.

Zajedno s njihovom majkom Doron, njegove su kćeri 7. listopada oteli militanti Hamasa nakon što su probili granicu s Izraelom. Djevojčice se smatraju među najmlađima od 240 taoca koji su zatočeni u Gazi.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Donjem Dragonošcu - 4 Izvan službe Tragedija u predgrađu Zagreba: Poginuo pripadnik Počasno-zaštitne bojne, oglasio se MORH

Otete su tijekom posjeta baki koja živi u kibucu u blizini granice. Radi se o zajednici koja je u napadu najgore prošla – svaka četvrta osoba koja je ondje živjela je ubijena ili oteta. Yori na dan napada nije bio s njima jer je zbog posla ostao kod kuće, stotinama kilometara daleko.

Prvu potvrdu da mu je obitelj oteta dobio je kada je na TikToku pogledao video koji je snimljen u pojasu Gaze. Na snimci dugoj pet sekundi može se vidjeti da je njegova supruga, koja još uvijek nosi spavaćicu, okružena militantima Hamasa, a s njom je i Raz.

"Ovo je Avivina ruka", rekao je Yoni novinaru BBC-a i pokazao na pet malih prstiju koji su posezali prema Doron.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Donjem Dragonošcu - 4 Izvan službe Tragedija u predgrađu Zagreba: Poginuo pripadnik Počasno-zaštitne bojne, oglasio se MORH

Yoni se s njima nije čuo više od tri tjedna, a baka kod koje su bile pronađena je mrtva, dok je njezin partner također otet.

"Ovo se može opisati samo kao pakao. Ovo je definicija pakla. Kako da jedem kada ne znam što moja obitelj jede? Kako da spavam kad ne znam je li njima hladno ili prevruće?", istaknuo je.

"Kao otac se brinem ako skaču na krevet i kauč jer bi mogle pasti na glavu. Zamislite onda ovu situaciju. Sve me plaši", dodao je Yoni.

"Bio je to jedan dan holokausta"

Zasad su mu ostala samo sjećanja. Po cijeloj kući su obiteljske kuće, a na zidu su dječji crtež i otisci malenih ruku u crvenoj boji.

"Voljele su crtati. Raz je ovo napravila za mene", rekao je pokazujući na crtanu figuru koja bi trebala izgledati poput njega: "Rekla mi je da je to superheroj."

Novinar BBC-a pitao ga je i kako se osjeća u vezi s patnjama u Gazi, koja je gotovo mjesec dana pod izraelskim bombardiranjem.

"Djeca su djeca, nije bitno iz koje su zemlje. Djeca trebaju ostati izvan sukoba. Ne mogu mrziti čak ni djecu svojih takozvanih neprijatelja. Kako možete mrziti dijete?", odgovorio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija rangiranje zemalja Ovo su najbolje države za život žena: Iznenadit će vas ispred koga je Hrvatska

Napomeno je da nije lako gledati snimke otetih ljudi.

"Hamas ih iskorištava na ciničan i najgori mogući način – kako bi vodio neku vrstu psihološke bitke", objasnio je Yoni, 37-godišnjak koji je cijeli život svjestan sukoba između Izraelaca i Palestinaca, ali je za njega 7. listopada očito najgori trenutak.

"Ovo je jedan dan holokausta. Znam da je to teška riječ, ali taj dan je bio najgori ikad u povijesti židovskog naroda i izraelskog naroda", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene