Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je u utorak Tajvan da će biti suočen s "povijesnom kaznom" za bilo kakav pokušaj separatizma, što je dosad najstrože upozorenje otoku koji Kina smatra svojim svetim tlom.


Tajvan je jedno od najosjetljivijih pitanja u Kini i potencijalno opasno vojno žarište.

Vezani članci Pao helikopter na Tajvanu Pao helikopter na Tajvanu: Poginuli načelnik glavnog stožera vojske i sedmorica časnika Vatrogasno vozilo Vatrogasci imaju važno upozorenje za građane prije blagdanskog slavlja

Kinesko neprijateljstvo prema Tajvanu ojačalo je 2016., kada je za tajvansku predsjednicu izabrana čelnica Demokratske napredne stranke Tsai Ing Wen.

Kinu je razljutio američki predsjednik Donald Trump, koji je prošlog tjedna potpisao zakon kojim se jačaju odnosi između SAD-a i Tajvana.

Kina sumnja da će Tsai tražiti punu neovisnost otoka iako je ranije rekla da želi zadržati status quo i zalaže se za mir.

U govoru na završetku zasjedanja kineske godišnje sjednice parlamenta Xi je pred tri tisuće delegata rekao da će Kina poticati na "mirno ujedinjene domovine" i raditi na tome da više ljudi s Tajvana uživa u mogućnostima kineskog razvoja. (Hina)