Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zagrijavanje

Prijete nam ekstremne vremenske (ne)prilike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ova je godina sedma najtoplija otkad su se 1850. počeli sustavno bilježiti meteorološki podaci, a globalno zagrijavanje izazvat će porast ekstremnih vremenskih prilika poput supertajfuna Haiyana koji je prošli tjedan poharao Filipine.

Porast razine stakleničkih plinova u atmosferi znači da je globalno zagrijavanje neminovno, rekao je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud u izjavi objavljenoj tijekom UN-ove klimatske konferencije u Varšavi.

WMO je na temelju preliminarnih podataka objavio da je prvih devet mjeseci ove godine izjadnačeno s 2003. godinom na sedmom mjestu popisa najtoplijih godina, s globalnom temperaturom 0,48 stupnja Celzija iznad prosjeka za razdoblje 1961.-1990.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osjećaj kao da je 52,5 °C El Niño ubija! Crveno upozorenje izdano je za gotovo 3000 mjesta i gradova, temperature su nepodnošljive Klimatske promjene klimatski ekstremi Klimatologinja o opasnostima pred nama, ima li spasa? "Bojim se da smo svi zajedno zakasnili"

>> Jedan se otapa, drugi ledi: Što se događa?

"Ova godina još jednom naglašava dugoročne trendove" prema višim temperaturama izazvanim globanim zagrijavanjem, rekao je Jarraud, dodajući da će 2013. najvjerojatnije završiti među deset najtoplijih godina otkad se obavljaju mjerenja, prenosi Reuters.

Osim tajfuna Haiyana na Filipinima, među vremenskim esktremima ove su godine zabilježeni rekordni valovi vrućine u Australiji i Japanu, te poplave od Sudana do Europe.

Predstavnici više od 190 zemalja okupili su se u ponedjeljak u Varšavi na 19. UN-ovoj klimatskoj konferenciji na kojoj bi trebale biti dogovorene osnove globalnog sporazuma za smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika čije se postizanje očekuje 2015. godine u Parizu.

Ne očekuje se da će na ovoj konferenciji, koja će trajati do 22. studenoga, biti donesene ključne odluke, ali bi ona trebala otvoriti put za konferenciju u Parizu i novi sporazum o borbi protiv klimatskih promjena koji će zamijeniti Protokol iz Kyota koji istječe 2020. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene