Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno novih slučajeva

Obitelji skrivaju zaražene, vjeruju da je hospitalizacija 'smrtna presuda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U razdoblju između 8. i 12. srpnja WHO je zabilježio čak 85 novih slučajeva zaraze, ističući da je razina prijenosa smrtonosne bolesti i dalje vrlo visoka.

Od veljače su od virusa ebole u zapadnoj Africi smrtno stradale 603 osobe, a zadnjih 68 smrtnih slučajeva evidentirano je u tri države regije samo u posljednjih tjedan dana, izvijestila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima" Slika nije dostupna Svijetu prijeti velika pandemija ''Dogodit će se 100 posto, prije nego što očekujemo. A mi nismo spremni"

Svjetska zdravstvena organizacija otkrila tri razloga nezaustavljivog širenja ebole

U razdoblju između 8. i 12. srpnja WHO je zabilježio čak 85 novih slučajeva zaraze, ističući da je razina prijenosa smrtonosne bolesti i dalje vrlo visoka. Međunarodni i lokalni liječnici ulažu velike napore da uopće stignu do sela s najviše zaraženih. Naime, brojni seljani smatraju da došljaci zapravo šire bolest.

Humanitarci i liječnici sumnjaju da u Siera Leoneu i u Gvineji članovi obitelji i prijatelji skrivaju zaražene i bolesne osobe vjerujući da je hospitalizacija za njih "smrtna presuda", a u Liberiji grupe seljana oružjem nastoje zastrašiti i potjerati zdravstveno osoblje.

"Vrlo nam je teško pristupiti zatvorenim seoskim zajednicama koje pokazuju nepovjerenje prema svima koji stižu izvana. Još uvijek su prema nama sumnjičavi, nepovjerljivi i neprijateljski nastrojeni... Ondje su izolirani i, zapravo jako preplašeni", rekao je glasnogovornik WHO-a Dan Epstein na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ubojiti virus i dalje se širi: 'Situacija je prerasla u najgoru u povijesti borbe protiv ebole'

Najveći broj smrtno stradalih od posljedica zaraze virusom ebole u posljednjih je tjedan dana zabilježen u Sierra Leoneu gdje su potvrđena 52 slučaja bolesti. Liberija je izvijestila o 13 umrlih, a Gvineja o troje.

Epstein je rekao da je u spomenutim trima zemljama i dalje glavni cilj pronaći sve koji su bili izloženi virusu te ih staviti u 21-dnevnu karantenu zbog razdoblja inkubacije kako bi se vidjelo jesu li zaraženi. "Proći će i nekoliko mjeseci prije nego što uspijemo staviti ovu epidemiju pod kontrolu", dodao je Epstein. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene