Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema lijeka

Otkriveni razlozi nezaustavljivog širenja ubojitog virusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Poricanje, strah i panika. To su naši najveći neprijatelji kad je u pitanju ebola', izjavio je Bernice Dahn, ministar zdravstva Liberije.

Nitko još ne zna kako zaustaviti širenje do sada najveće epidemije ebole u Zapadnoj Africi koja je do sada u Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu ubila stotine ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaraženo preko 5 tisuća osoba OVO je izvor ebole! Slika nije dostupna Raste broj zaraženih i umrlih Epidemija gazi sve pred sobom: Od ebole umrlo 1229 osoba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uspjela je od ožujka, kada se ebola počela strelovito širiti Zapadnom Afrikom, definirati tri glavna faktora zbog kojih se virus širi tolikom brzinom, piše International Business Times.

Prvi je tradicionalni način pokapanja prema kojem se preminuli, pa tako i oni od ebole, ukopaju ispod kuća, doslovce se u podu iskopa rupa i napravi grob. Ebola se prenosi kontaktom tako da bi žrtve trebali dirati samo oni koji nose zaštitu odjeću. Liberijske vlasti pokušavaju zabraniti tradicionalan način pokapanja, međutim, ljudi ih ignoriraju.

'Poricanje, strah i panika. To su naši najveći neprijatelji kad je u pitanju ebola', izjavio je za Reuters Bernice Dahn, ministar zdravstva Liberije.

Ubojiti virus i dalje se širi: 'Situacija je prerasla u najgoru'

Drugi faktor koji utječe na strelovito širenje virusa je gusta naseljenost oko glavnih gradova Gvineje i Liberije, a treći je trgovina i razmjena duž granica triju država koje su najviše pogođene ebolom.

Kako je riječ o vrlo siromašnim zemljama, s niskom razinom zdravstvene zaštite, potrebna im je prvenstveno financijska pomoć da bi medicinsko osoblje moglo dobiti zaštitnu odjeću jer su, zbog pokušaja da pomognu zaraženima, mnogi od njih umrli. Virus ebole prenosi se direktnim kontaktom s čovjeka na čovjeka, lijeka nema, a smrtnost je čak 90 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene