Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Borba protiv tuberkuloze ostvarila je "veliki napredak" koji je omogućio spašavanje 37 milijuna života između 2000. i 2013. godine ali bitka protiv te bolesti nije dobivena, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Više od 20 godina nakon što je objavio da je tuberkuloza "hitan problem svjetskog javnog zdravstva", WHO ističe u godišnjem izvješću da je "ostvaren veliki napredak" zadnjih godina u svijetu, što se tiče novih slučajeva i smrtnih slučajeva povezanih s tom bolešću.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija WHO o kombiniranju cjepiva: Ne postoje odgovarajući podaci da bi se moglo reći može li se to činiti'' Koronavirus Svjetska zdravstvena organizacija: ''Bilo bi nerealno tvrditi da ćemo virus pobijediti do kraja godine''

Turberkuloza ostaje druga najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu nakon AIDS-a. Godine 2013. devet milijuna novih slučajeva tuberkuloze i 1,5 milijuna smrtnih slučajeva zabilježeno je nasuprot 1,6 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om 2012.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala ogromnu pogrešku!

Brojke za 2013. malo su više od onih iz 2012. (8,6 milijuna novih slučajeva i 1,2 milijuna smrtnih slučajeva) zato što su uzete u obzir prve detaljne brojke iz Nigerije, najnapućenije zemlje u Africi.

"S obzirom da se većina smrtnih slučajeva uzrokovanih tuberkulozom može izbjeći, broj žrtava još uvijek je neprihvatljivo visok", otkriva WHO koji ističe potrebu "ubrzanja" napora kako bi se postigli ciljevi njegova plana "Stop tuberkulozi" za razdoblje od 2006.-2015.

WHO si je zadao cilj smanjenja za polovicu stope smrtnosti od tuberkuloze (broj smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika) i stope učestalosti bolesti (broj osoba koje boluju od te bolesti u datom trenutku na 100.000 osoba) prije 2015.

Krajem 2013. stopa smrtnosti "globalno" je pala za oko 45 posto od 1990., dok je stopa učestalosti pala za 41 posto, po izvješću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju