Rim of the Pacific (RIMPAC) (Foto: AFP)
Rim of the Pacific (RIMPAC) (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države su u srijedu objavile da su povukle poziv koji su nedavno bile uputile Kini za sudjelovanje na vojnoj vježbi u Tihom oceanu, u znak prosvjeda protiv kineske militarizacije spornih otoka.


"Imamo jasne dokaze da je Kina postavila protubrodske rakete i rakete zemlja-zrak te uređaje za elektroničko ometanje na spornim otocima Spratleys u Kineskom moru", rekao je glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Chris Logan.

Vezani članci Tornado u Kini VIDEO Razorni tornado u Kini napravio veliku štetu, u poplavama smrtno stradale 33 osobe Kinezi se i dalje bore s poplavama - 2 VIDEO Nestvarna snimka poplave među neboderima: U vodenom kaosu u Kini 25 ljudi poginulo, milijuni pogođeni posljedicama

"Povukli smo poziv mornarici Narodne Republike Kine za vježbu" Rim of the Pacific (RIMPAC), dodao je, smjerajući na najveću pomorsku vježbu u svijetu u kojoj svake druge godine sudjeluje gotovo trideset zemalja.

"Kina tvrdi da objekti izgrađeni na tim otocima trebaju zajamčiti sigurnost na moru, pomoć u plovidbi, potragu i spašavanje na moru te zaštitu ribara", dodao je potpukovnik Logan.

No "postavljanje takve opreme može imati samo vojnu namjenu", dodao je.

Kina je dosad sudjelovala u dvjema takvim vježbama, prvi put 2014. a zatim 2016. Ove godine bi joj bilo treći put da sudjeluje.

"Kineski nastavak militarizacije na spornim otocima u Južnom kineskom moru samo pojačava napetost i destabilizira regiju", dodao je glasnogovornik Pentagona. "Ponašanje Kine nije u skladu s načelima i ciljevima vježbe RIMPAC".

Prva vježba RIMPAC održala se 1971. i do 1974. održavala se svake godine, kada je odlučeno da će se zbog svoje veličine organizirati svake druge godine. Vježbe su pokrenuli SAD, Australija i Kanada. (Hina)