U razmaku od 20 minuta skupina od 20 borbenih zrakoplova F-18 uzletjela je i spustila se na američki nosač zrakoplova USS Theodore Roosevelt u srijedu, u moćnoj demonstraciji vojne preciznosti i učinkovitosti samo nekoliko dana nakon što je u istom području vojne vježbe provela i kineska mornarica.

Galerija


Nosač zrakoplova na nuklearni pogon, koji predvodi skupinu ratnih brodova, u utorak izvodi ono što američka vojska naziva rutinskom vježbom u spornome Južnom kineskom moru, a plovit će do luke na Filipinima, američkog saveznika u obrambenom sporazumu.

Vezani članci Brojenje novca U godini pandemija: Znatno porastao broj milijunaša, 63 posto njih živi u četiri zemlje Gina Raimondo Kinesko i američko ministarstvo trgovine surađivat će u rješavanju nesuglasica

Na strateški važnome plovnom putu ne izvodi pomorske vježbe samo SAD, već tu djeluje i kineska i japanska mornarica, kao i poneka mornarica jugoistočnoazijskih zemalja - čime se povećavaju napetosti i opasnosti od incidenata na moru.

"Vidjeli smo kineske brodove oko nas", rekao je zapovjednik borbene skupine admiral Steve Koehler, maloj skupini novinara na palubi nosača zrakoplova starog tri desetljeća.

"To je jedna od mornarica koja djeluje u Južnome kineskom moru, no reći ću vam da smo vidjeli samo profesionalno ponašanje brodova na koje smo naišli", dodao je.

Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt stigao je u Južno kinesko more nakon kineskih velikih zračnih i mornaričkih vježbi u tom području, što neki analitičari ocjenjuju kao neobično veliko pokazivanje sve jačih sposobnosti kineske mornarice.

Kineska mornarica u srijedu je također na društvenim mrežama objavila upozorenje drugim brodovima da će održavati vježbe do petka na prostoru južno od grada Sanye u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Hainan, ne dajući dodatnih detalja.

Sve jača vojna prisutnost Kine u tom prostoru pojačava zabrinutost Zapada u pogledu konačnih namjera Pekinga.

SAD je kritizirao kinesku očiglednu militarizaciju na umjetnim otocima i izvodi regularne zračne i pomorske vježbe da iskaže pravo na slobodu kretanja.

"Ovaj tranzit u Južnome kineskom moru nije ništa novo u našem planiranom ciklusu niti u reakciji na njega. Vjerojatno je slučajnost da se sve događa u isto vrijeme", rekao je Koehler koji je vodio filipinske vojne dužnosnike u obilazak broda te promatrao borbene operacije s palube borbenog broda čija istisnina iznosi 100.000 tona. (Hina)