Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dežela pred bankrotom?

Washington Post: Zaboravite Cipar, pazite na Sloveniju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bloger jednog od vodećih američkih dnevnih listova pogled je, nakon Cipra, usmjerio prema Sloveniji, za koju smatra da bi mogla biti sljedeća članica eurozone koju će trebati spašavati.

Nije prošlo ni nekoliko sati od postizanja dogovora o modelu rješavanja ciparskog bankrota, a svjetski su se mediji već raspisali o tome tko je sljedeći. Bloger Washington Posta Dylan Matthews tvrdi da je unutar eurozone trenutno najbliža bankrotu Slovenija.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Deželu opisuje kao državicu poznatu po izvrsnim skijašima i Slavoju Žižeku, a zatim napominje kako je proteklog tjedna kamata na dugoročne državne obveznice skočila na 5,4 posto. Istina, na Cipru je kamata prešla 7 posto, ali smatra se da su obje brojke prešle crvenu crtu i ušle u opasnu zonu.

>> Izbjegnut kolaps: Cipar postigao sporazum s eurozonom!

Kamate ne bi bile nužno pri vrhu dnevnog reda da se Slovenija za financiranje javnih potreba proteklih 10-ak godina nije obilato zaduživala u inozemstvu, a procjena je da će samo ove godine u istu svrhu trebati izdavanjem obveznica namaknuti oko tri milijarde eura.

Istovremeno, Matthews napominje kako je više od 20 posto kredita u trima najvećim slovenskim bankama nenaplativo, a trećina tog postotka otpada na privatne kompanije.

Premda je konzervativna vlada Janeza Janše počela provoditi sveobuhvatne mjere štednje, tome bi prema Matthewsu mogao doći kraj s novoustoličenom lijevo orijentiranom premijerkom Alenkom Bratušek. Ona bi umjesto štednjom Sloveniju iz krize mogla pokušati izvlačiti novom potrošnjom, tj. novim zaduživanjem.

U tom bi slučaju izvjesno bilo smanjenje slovenskog kreditnog rejtinga te posljedični novi porast kamata na obveznice i sve teže financiranje obveza. U konačnici bi susjedna država mogla biti prisiljena zatražiti međunarodnu financijsku pomoć kako bi izbjegla bankrot.

Slovenija pozdravila pomoć Cipru, smatra da njoj neće biti potrebna
 

Slovenija je pozdravila dogovor o pomoći Cipru od 10 milijardi eura, kako bi ta članica eurozone riješila financijske teškoće i izbjegla bankrot, ponavljajući kako njoj unatoč problemima takva pomoć neće biti potrebna.

'Slovenija pozdravlja rješenja prihvaćena radi stabilizacije prilika u eurozoni i nada se da će što prije doći do sanacije ciparskoga bankovnog sustava', navelo je slovensko ministarstvo financija u priopćenju za javnost.

Iako se Slovenija zadnji tjedan zbog slučaja Cipra ponovno spominjala kao potencijalni novi slučaj u kojoj će neka od ranjivih ekonomija u eurozoni biti prisiljena tražiti financijsku pomoć iz fonda za spašavanje eura, slovenski stručnjaci i mediji ponavljaju da je riječ o dva sasvim različita slučaja.

Za razliku od ciparskoga bankovnog sektora koji je zbog povoljnih uvjeta za strane deponente bio predimenzioniran, pa bilance ciparskih banaka višestruko nadmašuju ciparski BDP, u Sloveniji to nije slučaj, njena zaduženost u odnosu na nacionalni BDP također je znatno niža od ciparske, a niti trenutačne kamate na slovenske državne obveznice ne sugeriraju kao u slučaju Cipra da bi zemlja trebala tražiti pomoć ostalih članica eurozone ili EU-a, navode slovenski mediji.

Kako je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore u Bruxellesu, javila Slovenska tiskovna agencija STA, u Europskoj komisiji ocjenjuju da je ključno da Slovenija što prije sredi stanje u svom bankovnom sektoru koji je opterećen lošim kreditima jer bi u protivnom uskoro mogla zapasti u teškoće.

U tom će smislu za Sloveniju presudna biti dva iduća mjeseca, a ako do tada ne uspije izvesti mjere potrebne za sanaciju banaka, izgledi da će morati zatražiti pomoć bi se povećali, prenijela je.

Riječ je u prvom redu o sanaciji njezinih najvećih banaka koje opterećuju loši krediti, te dilemama koje se postavljaju pred novu vladu koju je parlament potvrdio prošli tjedan, a vezani su na tempo privatizacije budući da u Sloveniji prevladava državno vlasništvo u dobrom dijelu banaka, ali i u dijelu velikih tvrtki.

Guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec izjavio je u petak da do takve situacije koja je zahtijevala da Cipar zatraži financijsku pomoć u Sloveniji koja nema predimenzioniran bankovni sektor ne može doći i da je ona sposobna sama riješiti teškoće u bankama. No, Kranjec se izjasnio protiv povećanja vlasništva države u bankama i poduzećima, te za veće privatno vlasništvo i privlačenje stranih investicija. (D.M. / I.D. /Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene