Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sličnost u značajkama i dizajnu

Objavljeni dokumenti: Kako je Rusija pomogla Sjevernoj Koreji u izradi nuklearne bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neke od najnaprednijih raketnih tehnologija koje je Sjeverna Koreja nedavno pokazala cijelom svijetu dobili su od Rusije, stoji u dokumentima koje je Washington Post dobio od jednog od najjvećih proizvođača raketa u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Početkom 90-ih, nakon raspada Sovjetskog Saveza, američki investitori su, prema izvještajima, pokušali surađivati ​​s ruskim znanstvenicima, koji su bili uglavnom nezaposleni i očajnički im je trebao novac kako bi nabavili naprednu sovjetsku vojnu tehnologiju. No naišli su na niz zakonskih prepreka, što je navodno pružilo priliku Sjevernoj Koreji da se uključi. Pjongjang je bio spreman nekim znanstvenicima, koji su prije radili za Državni raketni centar Makejev, platiti i do 200 puta više nego što su tamo zarađivali.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."

Prema dokumentima koje je dobio The Washington Post, dio znanstvenika spriječen je u odlasku u Sjevernu Koreju, no američki i južnokorejski obavještajci potvrdili su da su neki znanstvenici iz Centra Makejev u konačnici doista dobili posao kao konzultanti u Sjevernoj Koreji

Najveći dokaz suradnje Rusije i Sjeverne Koreje jest sličnost u značajkama i dizajnu projektila koje je nedavno testirao Pjongjang s onima iz sovjetske ere. Npr., u lipnju 2016. godine Sjeverna Koreja je testirala Hwasong-10 (Musudan), balističku raketu srednjeg dometa, koja je već na prvi pogled imala velike sličnosti s raketom R-27 Zyb (Ripple), koju je proizveo Državni raketni centar Makejev, a korišten je i isti motor. U kolovozu 2016. Sjeverna Koreja testirala je projektil Pukguksong-1 lansiran iz podmornice. Ta je raketa također imala značajke slične Rippleu.

Sjeverna Koreja 2017. je napravila veliki iskorak u raketnoj tehnologiji. Testirali su svoju najmoćniju interkontinentalnu balističku raketu krajem studenog - dosegla je nadmorsku visinu od 4500 kilometara (što je 10 puta više od Međunarodne svemirske postaje) i putovala 50 minuta prije nego je pala u Japansko more. Naprednija raketna tehnologija koju je Pjongjang pokazao tijekom godine mogla bi biti znak da je Sjeverna Koreja imala više pristupa dizajnu i nacrtima iz sovjetske ere nego što se prije mislilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene