Iz kompanije Walt Disney objavljeno je da namjeravaju kupiti 21st Centuri Fox, a posao je vrijedan čak 52,4 milijarde dolara.

Galerija


Walt Disney je objavio da će kupiti kompaniju 21st Century Fox za 52,4 milijarde dolara. Postignuti dogovor uključuje i 39 posto udjela Foxa u kompaniji Sky i 20th Century Fox film studio, objavio je Disney.

Vezani članci Jerry Hall i Rupert Murdoch (Foto: Profimedia) Uživa u ljubavi s 89-godišnjim mužem: Zli jezici tvrdili su da neće potrajati, ali oni prkose svim preprekama Oscar kipić Zašto se najprestižnija filmska nagrada zove Oscar? Postoje razne teorije koje kruže Hollywoodom

Od preostale Foxove imovine, koja uključuje Fox News i Sport, osnovat će se nova kompanija.

Ovim poslom završava era ekspanzije 86-godišnjeg Ruperta Murdocha koja je trajala više od pola stoljeća. Murdoch je, kao 21-godišnjak, pretvorio australske novine koje je naslijedio od svog oca, u najveće svjetsko medijsko i filmsko carstvo, piše BBC.

Murdoch će zadržati kontrolu nad medijskom grupacijom News Corp koja se od Foxa odvojila 2013. godine, a u kojoj su i novine Times i Sun. Njegova odluka da proda kompaniju iznenadila je mnoge koji su očekivali da će je predati sinovima Jamesu i Lachlanu.

Bob Iger, izvršni direktor Disneya, rekao je da je Disney "nevjerojatno uzbuđen" zbog tog posla te da je to "prilika za ekspanziju ikonskih franšiza", uključujući Avatar i Ratove zvijezda.

"Neka Sila bude s nama", rekao je Iger, koji će na svojoj poziciji ostati do kraja 2021. godine.

Disney će preuzimanjem Foxa dobiti i upravljačka prava u streaming servisu Hulu, najvećim Netflixovim konkurentom. Udio u Hulu imaju i Time Warner i Comcast.