Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljski antikomunistički čelnik Lech Walesa zaprijetio je da će vratiti svoju Nobelovu nagradu za mir i napustiti Poljsku nakon što je već druga knjiga u godinu dana iznijela optužbe da je on bio tajni policijski doušnik u vrijeme starog režima.


Walesa je bio na čelu sindikata Solidarnost koji je srušio komunizam u Poljskoj 1989. On je rekao da je već umoran od toga što se mora braniti od optužbi da je surađivao s komunističkim režimom.

'Zgražam se i ogorčen sam jer sam se borio za slobodnu zemlju, a ovo je anarhija', rekao je Walesa, prvi poljski predsjednik nakon pada komunizma, u izjavi za novinare. On je reagirao na tvrdnje iznesene u knjizi Pawela Zyzaka, 24-godišnjeg studenta, da je Walesa nekoć radio za tajnu policiju te da je otac izvanbračnog djeteta.

Vezani članci Poljski predsjednik, Andrzej Duda Poljski novinar predsjednika nazvao kretenom, pa mu sad prijeti i do tri godine zatvora Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“

Prošloga ljeta Poljaci su razgrabili knjigu 'Walesa i služba sigurnosti' u kojoj je također optužen da je bio informator. Walesa stalno odbacuje tu optužbu. U blogu nazvanom 'Dosta šale' Walesa je napisao da se neće ove godine pridružiti proslavama 20. godišnjice pada komunizma u Poljskoj ako se nastave takve optužbe. '(Ako se one nastave) ja ću vratiti sve nagrade i odličja, a sljedeći potez će biti napuštanje zemlje'.

Walesu posebice ljuti to što su knjigu 'Walesa i služba sigurnosti' napisali povjesničari koji rade za državno tijelo, Institut nacionalnog sjećanja. Kritičari optužuju IPN za provedbu politički motiviranog 'lova na vještice' umjesto objektivnog povijesnog istraživanja. Poljski premijer Donald Tusk stao je u Walesinu obranu.

'Walesa će ostati nacionalno blago', rekao je novinarima Tusk, bivši aktivist Solidarnosti. 'Želio bih apelirati na povjesničare u IPN-u da ne zloupotrebljavaju javna sredstva... IPN ima izgleda preživjeti samo ako bude djelovao kao politički i ideološki neutralna institucija jer njegova svrha nije hvaliti niti klevetati Walesu', kazao je.