Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Walesa: "Idite svi k vragu, ovo mi je zadnji intervju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši poljski predsjednik Lech Walesa izgubio je živce i izvikao se na novinara tijekom razgovora u petak za jednu poljsku radijsku postaju kad mu je spomenuta njegova navodna suradnja s komunističkom tajnom službom.

"Idite svi k vragu. Ovo mi je zadnji interview", povikao je Walesa, ljut zbog neprestanog podsjećanja na njegovu navodnu suradnju s komunistima.

Pročitajte i ovo Umro Terry Anderson Terry Anderson "Neki od njih su bili zli i psihopati": Umro novinar koji je sedam godina bio talac u libanonskom građanskom ratu Ilustracija U srcu Europe Postavila bombu u centru grada pa otišla: Policija u njezinoj kući pronašla sliku Osame bin Ladena

Bivši sindikalni vođa, predsjednik države i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u razgovoru za poljski "Radio Trojka" izgubio je živce i izjavio da se neće izjasniti o "svojoj suradnji s državnom sigurnošću".

"Služba državne sigurnosti nije me slomila. A ni vi svi, vas 40 milijuna, nećete me prisiliti da priznam stvari koje nisu istinite. Ni po koju cijenu", rekao je uzrujani Walesa.

Ponovio je da nikad nije služio "drugoj strani" i da nikad nije surađivao s tajnom službom.

"Nikad me nitko nije porazio na taj način. Doduše, igrao sam i nisu sve moje bitke bile lijepe i pobjedničke, da, to je točno. Potpisao sam dokumente, ali ne o suradnji, nego obične, kao i svi. To je istina...", rekao je.

Pri kraju razgovora, Walesa je izgubio kontrolu. "Radite što želite. Želite da sam agent. Dobro, onda se radujte tome da sam agent. Agenti su srušili komunizam, dali ga u vaše ruke, a vi ne znate što s tim. Slava agentima", uzviknuo je.

Walesina prošlost i njegovi kontakti s komunističkom tajnom službom SB već su danima tema razgovora u Poljskoj, nakon što se pojavila knjiga Instituta za nacionalno sjećanje (IPN) u kojoj je riječ o njemu. U knjizi se nalazi i tvrdnja da je Walesa u 70-im godinama pod pseudonimom "Bolek" davao tajnoj službi informacije o protivnicima režima u brodogradilištu u Gdanjsku.

Autori se pritom pozivaju na dokumente tajne službe.

Walesa je izjavio da ti dokumenti nisu točni i da su krivotvoreni u 80-im godinama kako bi ga se diskreditiralo i kako bi se spriječilo da 1983. dobije Nobelovu nagradu. Zaprijetio je da će tužiti autore knjige.

Predsjednik desno konzervativne oporbene stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski izjavio je na poljskom radiju da je početkom 90-ih godina kao predstojnik ureda predsjednika vidio izvorne dokumente koji potvrđuju Walesinu suradnju s komunističkom tajnom službom SB.

Nasuprot tome, bivši ministar unutarnjih poslova Krzysztof Kozlowski izjavio je da smatra kako su spisi o agentu "Boleku" krivotvoreni kako bi se kompromitiralo Walesu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene