Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vatreni prsten

Probudio se vulkan koji je posljednji put ubio 400 ljudi: Izbacuje goleme oblake pepela

Anak Krakatoa, arhiva
Anak Krakatoa, arhiva Foto: Tom Pfeiffer/Alamy via Guliver
Probudio se vulkan Anak Krakatoa, a dosad su zabilježene četiri erupcije.

Vulkan Anak Krakatoa na zapadu Indonezije u utorak je izbacivao goleme oblake vulkanskog pepela na visinu oko 2500 metara.

Primijećene su četiri erupcije, rekli su čelnici, a druga po veličini je izbacila oblak pepela i dima na visinu 1500 metara iznad kratera.

Godine 2018. krater Anak Krakatoe (na indonezijskom "Krakatoino dijete") djelomično se urušio kada je silovita erupcija izbacila velike vulkanske gromade u ocean, što je prouzročilo smrtonosni tsunami. Više od 400 ljudi tada je izgubilo život, a stotine su bile ozlijeđene.

U erupciji u utorak zasad nije prijavljena nikakva šteta i nitko nije ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Eruptirao Merapi u Indoneziji - 2 zloglasni Merapi VIDEO Erumpirao vulkan koji je ubio 350 ljudi: Vrući oblak ima 7 kilometara, ogromna rijeka lave nosi sve pred sobom

Anak Krakatoa, koji je u visini tjesnaca što dijeli otoke Javu i Sumatru, sporadično je aktivan otkako je početkom 20. st. izašao iz mora u kalderi formiranoj nakon smrtonosne erupcije Krakatoe 1883., koja je po procjeni stajala života oko 35.000 ljudi.

Idonezija je na pacifičkom "vatrenom prstenu", gdje spajanje kontinentalnih ploča prouzrokuje povišenu seizmičku i vulkansku aktivnost. Zemlja ima gotovo 130 aktivnih vulkana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene