Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukčević: Ne taktiziramo s Mladićevim i Karadžićevim uhićenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanske vlasti, suprotno tvrdnji glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte, i dalje ne znaju gdje se kriju Ratko Mladić i Radovan Karadžić i ne taktiziraju s njihovim uhićenjem i izručenjem, izjavio je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

"Carla del Ponte je govorila kako je učinila sve za Srbiju da joj otvori vrata Europske unije (EU), da od ostalih bivših jugoslavenskih republika prima teške kritike kako je u posljednje vrijeme sve jače naklonjena Srbiji, a da joj s druge strane Srbija nije dala šansu da to iskaže pred Vijećem sigurnosti punom i pozitivnom ocjenom (suradnje), jer nema konačnih rezultata. Žalila se, također, kako zna da je Srbija spremna novom haškom tužitelju izručiti Mladića i Karadžića onda kada ocijeni da je to neophodno. Ali to nije istina. Da znamo gdje su, bili bi uhićeni", kazao je tužitelj Vukčević beogradskom dnevniku "Blic".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje tragaju za njima Vukčević pozvao Mladića i Hadžića na predaju Slika nije dostupna Del Ponte: Puna suradnja znači uhićenje preostala 4 bjegunca

Kao jedan od dokaza da srbijanske vlasti znaju gdje su bjegunci, ali ih ne žele uhititi i izručiti, Del Ponte je navela da je Karadžić duže vrijeme boravio u Novom Beogradu 2004. godine, kao i da je tada bio operiran, ali da unatoč tome nije bio uhićen. Vukčević na to odgovara da je tu informaciju - koju je SFOR-u potvrdila i Karadžićeva supruga - vlast u Srbiji dobila tek prije dva mjeseca.

Po Vukčevićevim riječima, Karadžić se u to doba izvjesno vrijeme zadržao u Novom Beogradu, ali srbijanske vlasti tu informaciju nisu imale u to vrijeme. On je dodao da ne zna kako je Karadžićeva supruga Ljiljana Zelen Karadžić imala saznanje o tome da je Karadžić bio u Beogradu, ako nije u kontaktu s njim.

"Što se nas tiče, polazimo od pretpostavke da su bjegunci u kontaktu s obiteljima i zbog toga su nam operativno interesantni, ali dokaza koji bi to i potvrdili nemamo", tvrdi tužitelj Vukčević.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je početkom tjedna,
podnoseći svoje izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ponovo ustvrdila da Srbija ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom, te da se trojica odbjeglih haških optuženika - Ratko Mladić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin - kriju u Srbiji, dok je Karadžić negdje u regiji, između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene