Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević pod istragom je pravosudnih tijela i u Bosni i Hercegovini, no protiv njega još nije podignuta nikakva optužnica i nije izvjesno hoće li stoga ta država tražiti od Srbije njegovo izručenje.


Prema navodima Dnevnog avaza, istragu protiv Vučurevića je otvorilo je 2003. godine Županijsko tužiteljstvo u Mostaru. Vučurevića i njegove ratne suradnike sumnjiči se kako su zapovjedno i izravno odgovorni za progon više od pet i pol tisuća Bošnjaka s područja trebinjske općine kao i za ubojstvo najmanje sedamnaest osoba te zlostavljanje njih 86 od kojih su četiri kasnije umrle.

Vučurević i njegovi najbliži suradnici sumnjiče se i za prisilnu mobilizaciju Hrvata i Bošnjaka u JNA kako bi ih se slalo na dubrovačko ratište.Trebinjski imam Husein Hodžić podsjetio je kako su na području Trebinja, Bileće i Gacka u istočnoj Hercegovini porušena 23 vjerska objekta islamske zajednice od kojih je četrnaest džamija. Imam Hodžić tvrdi kako postoje svjedoci koji su vidjeli Vučurevića kada časti rušitelje Osman-pašine džamije u Trebinju.

Samo u tom gradu tijekom rata srušeno je šest džamija.'To su ljudi vidjeli i njegova odgovornost za ta i druga zlodjela ne može se izbjeći', kazao je Hodžić.Predmet protiv Vučurevića je 2005. godine iz Mostara upućen na provjeru u Tužiteljstvo BiH.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Pomahnitali 44-godišnjak nožem pokušao ubiti maloljetnog sina (13): "Uspio se izmaknuti, ali ima porezotinu na prsima" Potres kod Dubrovnika Potres od 3,7 po Richteru zatresao BiH, osjetio se i na dubrovačkom području: "Izaziva strah"

>> Uhićen Božidar Vučurević zbog granatiranja Dubrovnika

Glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić potvrdio je kako neke činjenice ukazuju na to da je Vučurević u BiH počinio zlodjela teža od onih za koje ga se tereti u Hrvatskoj. "Pričekat ćemo da se sve činjenice kristaliziraju i onda reagirati. Ovaj slučaj je drugačiji od ostalih jer se Vučurević tereti za djela počinjena na teritoriju druge države", kazao je Grubešić.

Vučureviću koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Beogardu predstavnici veleposlanstva BiH u tom gradu u utorak su ponudili konzularnu pomoć sukladno standardnoj diplomatskoj praksi u oavkvim slučajevima. (HIna)