Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vršitelj dužnosti predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u srijedu je, nakon razgovora o novoj vladi s predsjednikom Ujedinjenih regiona Srbije Mlađanom Dinkićem, izjavio kako velika koalicija između SNS-a i Demokratske stranke Borisa Tadića nije realna.


Vučić je u zajedničkom obraćanju novinarima potvrdio da je razgovarao sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Hillary Clinton, Philipom Reekerom, te da o tom razgovoru ne može ništa reći "jer takav je dogovor".

Izjava Vučića došla je dan pošto se u srbijanskoj javnosti pojavila informacija da je Reeker, koji boravi u višednevnom posjetu Beogradu, došao kao izaslanik Hillary Clinton kako bi lobirao za veliku koaliciju, te da Sjedinjene Američke Države ne žele predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića za predsjednika srbijanske vlade.

Dačiću je proteklog tjedna srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić povjerio mandat za formiranje nove vlade, najavivši kako će novu vladu, uz koaliciju oko Dačićevog SPS-a, činiti i SNS i URS, te da bi im se mogle priključiti još neke parlamentarne stranke.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Susjedi ponovo bilježe dramatične brojke, danima imaju više od 7000 novozaraženih: Sve češće obolijevaju djeca Komarac, ilustracija Kod susjeda potvrđeno 13 slučajeva zaraze opasnim virusom, dvije osobe su preminule

>> Blic: SAD ne želi Dačića za premijera, u Beograd šalje dužnosnike

Vučić je, govoreći o razgovoru s Dinkićem u srijedu, kazao kako je postignuta suglasnost o početku pristupnih pregovora s Europskom unijom, o borbi protiv korupcije i kriminala i o ključnim gospodarskim mjerama, dok će idućih danima biti razgovora o sastavljanju koalicijskog sporazuma svih triju strana.

Koalicijski sporazum SPS-a, URS-a i SNS-a, po riječima Dinkića, bit će najdetaljniji koalicijski sporazum u posljednjih 12 godina (koliko je proteklo od demokratskih promjena u Srbiji započetih svrgavanjem bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine).

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker u Beogradu je u utorak u odvojenim susretima razgovarao s Dačićem, Vučićem i Dinkićem, kao i s predsjednikom srbijanske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem. Reeker se nakratko sastao i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, dok se bi se u srijedu poslije podne trebao sastati s predsjednikom DS-a Borisom Tadićem. (Hina)