Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Pristojbe koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga, napisao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u pismu američkom šefu države Donaldu Trumpu i, uz poziv da posjeti Srbiju, poručio da je Beograd spreman sjesti za stol i nastaviti pregovore s Prištinom čim kosovska vlada "ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru".


Kako je priopćeno iz Vučićeva ureda, srbijanski je predsjednik u pismu Donaldu Trumpu zahvalio na potpori koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji na njezinu putu eurointegracija, a poglavito na podršci "naporima za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu".

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) - 4 Vučić najavio dolazak Johnsona i Trumpa u Srbiju: "Oni koji su mi se smijali morat će se sjetiti mojih riječi" Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Trump traži od Srbije da prizna Kosovo: "Bio je to veoma težak razgovor, doslovno je postavio uvjet"

"Vašim ljubaznim pismom od 14. prosinca još jednom ste istaknuli spremnost SAD-a da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rješenje za stoljetni problem Kosova i Metohije", naveo je Vučić, uvjeravajući Trumpa kako "nikom nije više stalo do rješenja" nego Srbiji "jer je problem Kosova i Metohije teško breme, prije svega, za Srbiju i srpski narod".

Naglašavajući posvećenost dijalogu, Vučić piše kako mu pristupa "hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na zapadnom Balkanu", te naglašava da je Srbija ispunila "sve svoje obveze iz Briselskog sporazuma" o normalizaciji odnosa s Prištinom.

"Srbija ne može riještiti taj težak problem sama", ukazao je Vučić u pismu Trumpu.

On je naglasio i da pristojbe koje je uvela Priština na robu iz Srbije "predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga", nanose štetu srpskoj ekonomiji i ugrožavaju život Srba na Kosovu čija prava Beograd "mora braniti i štititi".

"Naglašavam još jednom: istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremni smo nastaviti dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem", poručio je Vučić u pismu Trumpu.

Istaknuo je i da je ponosan što se Srbija "u dva svjetska rata borila na strani prava i pravde" u savezništvu sa SAD-om i podsjetio da je 2018. obilježeno "stoljeće otkad se srpska zastava vijorila nad Bijelom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnijela u Prvom svjetskom ratu".

Podsjećajući na to povijesno savezništvo, Vučić je u pismu ponovio poziv Trumpu da posjeti Beograd kao prvi američki šef države poslije skoro četiri desetljeća. (Hina)