Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao ga u posjet Srbiji

Vučić se požalio Trumpu zbog stanja na Kosovu: "Srbija ne može riještiti taj težak problem sama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pristojbe koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga, napisao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u pismu američkom šefu države Donaldu Trumpu i, uz poziv da posjeti Srbiju, poručio da je Beograd spreman sjesti za stol i nastaviti pregovore s Prištinom čim kosovska vlada "ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru".

Kako je priopćeno iz Vučićeva ureda, srbijanski je predsjednik u pismu Donaldu Trumpu zahvalio na potpori koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji na njezinu putu eurointegracija, a poglavito na podršci "naporima za očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

"Vašim ljubaznim pismom od 14. prosinca još jednom ste istaknuli spremnost SAD-a da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rješenje za stoljetni problem Kosova i Metohije", naveo je Vučić, uvjeravajući Trumpa kako "nikom nije više stalo do rješenja" nego Srbiji "jer je problem Kosova i Metohije teško breme, prije svega, za Srbiju i srpski narod".

Naglašavajući posvećenost dijalogu, Vučić piše kako mu pristupa "hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na zapadnom Balkanu", te naglašava da je Srbija ispunila "sve svoje obveze iz Briselskog sporazuma" o normalizaciji odnosa s Prištinom.

"Srbija ne može riještiti taj težak problem sama", ukazao je Vučić u pismu Trumpu.

On je naglasio i da pristojbe koje je uvela Priština na robu iz Srbije "predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga", nanose štetu srpskoj ekonomiji i ugrožavaju život Srba na Kosovu čija prava Beograd "mora braniti i štititi".

"Naglašavam još jednom: istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremni smo nastaviti dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem", poručio je Vučić u pismu Trumpu.

Istaknuo je i da je ponosan što se Srbija "u dva svjetska rata borila na strani prava i pravde" u savezništvu sa SAD-om i podsjetio da je 2018. obilježeno "stoljeće otkad se srpska zastava vijorila nad Bijelom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnijela u Prvom svjetskom ratu".

Podsjećajući na to povijesno savezništvo, Vučić je u pismu ponovio poziv Trumpu da posjeti Beograd kao prvi američki šef države poslije skoro četiri desetljeća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene