Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Definirao šest osnovnih ciljeva

Vučić najavio reformsku vladu za krizna vremena, uz mandat do travnja 2022.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će dobiti reformsku vladu za krizna vremena, a njezin mandat bit će ograničen do travnja 2022., rekao je u utorak srbijanski predsjednik i vođa vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić poslije sjednice stranačkog predsjedništva.

Vučić je najavio da će u vladi "značajnije predstavljanje imati nacionalne zajednice" i istaknuo da je "definirano šest osnovnih ciljeva", koje su naprednjaci predložili mandatarki Ani Brnabić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić U strahu su Rusi koji su pobjegli u Srbiju u strahu za život: "Stiglo nam je pismo. Bilo je šokantno" Ivica Dačić Diplomatski rat sa Srbijom Ne smiruju se reakcije na izjavu Grlića Radmana, pljušte nove uvrede: "Bili ste kao trabanti veći nacisti od nacista"

On je novinarima, nakon što je Predsjedništvo SNS-a razmatralo strategiju, sastav i raspodjelu ministarskih mandata, istaknuo da će prioritetni cilj buduće vlade biti "očuvanje života i zdravlja ljudi".

Vučić je naglasio da potom slijedi "borba za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji" i očuvanje vitalnih interesa Srbije na Kosovu.

"Sljedeća je točka borba protiv onih koji su ekonomski napredak Srbije iskoristili za to da stvore neke nove mreže i temelje za uspostavljanje svojih sustava za ubijanje i pljačku ljudi", naglasio je Vučić, nakon što je dan ranije objavio rat mafiji, jamčeći građanima pobjedu.

"Obećavam, pobijedit ćemo ih i to im jamčim! Bez obzira na osobne, političke i svake druge posljedice", objavo je Vučić na Instagramu uoči današnje sjednice stranačkog predsjedništva.

Rat između klanova koji nisu iz Srbije prelio se na naše ulice, a neki iz Srbije su pomislili da su jači od države i da mogu raditi što hoće i zato će borba protiv mafije biti "beskompromisna i odlučna", naglasio je danas Vučić.

On je kao jednu od šest ciljnih točaka buduće vlade istaknuo i očuvanje neovisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, njezine vojne neutralnosti i brigu o nacionalnim intersima.

Jedna od točaka su ubrzane reforme, a poglavito vladavina prava i europske integracije, najavio je Vučić, naglasivši da je, sukladno tome, dogovoreno osnivanje i novog ministarstva - za ljudska prava i društveni dijalog.

Uz to ministarstvo predviđena je raspodjela još jednog ili dva nova ministarska portfelja.

Cilj vlade bit će i da u narednih godinu i pol dana Srbija nastavi ekonomsko jačanje kako bi ove godine, u teškim uvjetima korona krize, bruto nacionalni dohodak (BDP) bio oko nule, a uz rast do šest posto do kraja 2021. godine.

"Mislim da nećemo ove godine imati pad BDP-a, što je ravno čudu", ocijenio je Vučić.

On je rekao kako će - premda naprednjacima sa 160 od 250 zastupničkih mandata nisu potrebni politički partneri - uz nešto izmijenjen format odnosa, zadržati Socijalističku partiju Srbije (SPS) kao koalicijskog partnera, a vođu socijalista i aktualnog šefa diplomacije Ivicu Dačića najavio je kao budućeg predsjednika Skupštine Srbije.

Najavljujući da će vlada biti ograničenog mandata, "najkasnije do 3. travnja 2022.", Vučiće rekao da je koaliciju ponudio i Socijalističkoj partiji Srbije i Srpskom patriotskom savezu (SPAS) nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandar Šapića.

Vučić je naglasio kako bi, u slučaju da se danas održavaju parlamentarni izbori, SNS sama imala 180 zastupnika, čak i ako bi na izborima sudjelovale sve stranke i političke organizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene