Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeti odnosi

MILANOVIĆ I VUČIĆ OTVORENO RAZGOVARALI Srbija prijeti sa tri razine mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko u narednih 30 sati ne bude postignut dogovor s Hrvatskom o otvaranju graničnog prijelaza Bajakovo, srbijanska vlada primijenit će pripremljeni paket mjera kojima želi zaštiti i obraniti vlastite ekonomske interese, upozorio je u utorak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na tiskovnoj konferenciji nakon izvanredne sjednice vlade i Ureda za koordiniranje rada službi sigurnosti rekao da je danas razgovarao s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem i da "razumije njegovu muku", te da će te razgovore nastaviti i nastojati postignuti dogovor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zoran Milanović gostovao na RTS-u 'Ovo je pokazalo da zid smrdi cijeloj Europi' Slika nije dostupna O blokadi granice Milanović poslao poruku srpskom narodu

"Vlada je pripremila paket mjera koji bi Srbija, ako ti razgovor ne uspiju, kao mjeru obrane sebe i svojih ekonomskih interesa poduzela od 24. rujna u ponoć. Još 30 sati imamo za postizanje konačnog dogovora i ja sam uvjeren da ćemo to moći napraviti", rekao je Vučić.

Paket čine tri razine mjera: političke, pravne i ekonomske prirode.

"Nadam se da nijedne nećemo morati primjeniti", rekao je Vučić i naglasio da je s hrvatskim kolegom Milanovićem imao "otvoren razgovor".

VUČIĆ ODGOVORIO 'Razumijem Milanovića. Ali ne razumijem izjavu da 'šaram malo'

"Nastavit ćemo razgovarati i večeras, noćas, sutra ujutro... I nadam se da ćemo uspjeti postići dogovor kojim bismo izbjegli provođenje bilo kakvih jednostranih akata, sankcija, recipročnih mjera... protiv bilo kojih zemalja", objasnio je Vučić stajališta srbijanske vlade.

''Jel vi možete da razumete da vam neko kaže mrtav ozbiljan, neko ko neku državu negde vodi, da vam kaže mi nećemo da vam pustimo kamione dok vi ne počnete pola izbeglica da šaljete prema mađarskoj granici. Ja nisam neki vernik, idem dvaput godišnje u crkvu, ali pravo da vam kažem samo da se prekrstim, ne znam šta da radim. Ne znam kako da reagujem, ne znam kako da budete pametni, ne znate šta da odgovorite na takve gluposti', rekao je Vučić.

On je istaknuo da granični prijelaz Bajakovo nije u potpunosti otvoren jer se propuštaju samo kamioni s kvarljivom robom, te ocijenio da pomak postoji, ali da su "vitalni ekonomski interesi Srbije i dalje značajno ugroženi".

'Nije dovoljno to što smo mnogo odgovorniji, tolerantniji, solidarniji nego oni, nego treba još da nam ne izvoze naši kamioni robu u druge zemlje', istaknuo je Vučić.

Vučić je istaknuo i da će u izbjegličkoj krizi "Srbija pomoći koliko god može", ali ne može i ne želi određivati izbjeglicama kuda i kojim putem će ići.

Uprava carina Republike Srbije priopćila je u utorak popodne da je Hrvatska oko 16,15 deblokirala granični prijelaz Bajakovo-Batrovci za teretni promet, a normalizacija prometa mogla bi se očekivati u roku od 24 sata, budući je kolona kamiona sa srpske strane duga oko 12 kilometara.

Hrvatske granične vlasti su od ponoći između nedjelje i ponedjeljka zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, što je duž autoceste na srpskoj strani stvorilo kolonu dugu desetak kilometara i otežalo normalan promet.

Ta je odluka izazvala oštre reakcije srbijanskih političara koji su Hrvatsku prozvali za nekorektnost, na što im je hrvatski premijer Zoran Milanović danas odgovorio "da malo snize ton". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene