Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je novac?

Vrijeme stalo: Dvije godine nakon katastrofe nije učinjeno ništa...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije godine nakon što je razoran potres magnitude 7,0 po Richteru pogodio Haiti, stotine tisuća Haićana i dalje žive u 'privremenom' smještaju.

Mnoge obitelji kojima je potres uništio domove i dalje žive u šatorima i barakama bez kanalizacije, tekuće vode i električne energije, javlja AP

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Jean Rony Alexis je s obitelji napustio kamp u kojem je proveo mjesece nakon potresa i preselio se u nešto nalik kući. No, ni tamo mu nije puno bolje. I dalje nema tekuće vode, a godišnja stanarina koju plaća stanodavcu koji i sam živi u obližnjem kampu skočila je sa 312 na 375 dolara. 'Preselili smo se, no ne vidim neku razliku. I dalje imamo iste probleme, ništa se nije promijenilo', kazao je Alexis te dodao da po noći ne mogu spavati zbog buke iz obližnjeg bara prigodna imena - 'Frustracija'. 

Alexis je samo jedan od stotine tisuća osoba čiji se život gotovo nimalo nije promijenio od prvog dana nakon potresa koji je odnio živote više od 300.000 ljudi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši američki predsjednik Bill Clinton i mnogi drugi su obećali kako će pomoći Haitiju da se sve ponovno izgradi. Iako je svijet Haitiju 'otvorio' svoje novčanike i na obnovu je potrošeno 2,38 milijardi dolara Haićani gotovo da uopće nisu ni vidjeli neke kuće ili zgrade.

Iako se pompozno najavljivala izgradnja zgrada i poslovnih zona koje bi glavnom gradu Port-au-Princeu vratile 'stari sjaj' čini se kako se kako je vlada od toga odustala. Umjesto izgradnje, beskućnicima nude 'programe u zajednici' - povratak u staro susjedstvo zbog izgradnje, renoviranja i pronalazak poslova preko - prijatelja.

Nova administracija predsjednika Michela Martellyja teži zbrinjavanju tek 5 posto raseljenog stanovništva no tvrde kako je to tek pilot projekt za koji se nadaju da će ga moći 'preslikati' i u drugim dijelovima zemlje. Iako je skromniji od ambicije da se stanovništvo naseli u potpuno novim područjima ovaj projekt  dobio 125 milijuna dolara pomoći, uglavnom od Svjetske banke i Fonda za rekonstrukciju Haitija koji vodi upravo Svjetska banka.

Mnogi bivši stanovnici gradića Jalousie iz kampova su se vratili u svoje stare domove koji su više nalik kutijama nego kućama. Marise Nelson, trudna majka 3-godišnje djevojčice, dobila je 500 dolara od udruge za pomoć stradalima kako bi mogla platiti godišnju stanarinu. Marise kaže kako joj ne nedostaje kamp na gradskom trgu u kojem je provela gotovo dvije godine. 'Velika je razlika u tome što sad napokon svoj prostor mogu održavati čistim', kaže Marise.

Administracija predsjednika Martellyja je započela s dva projekta izgradnje kuća - 400 domova pored obale i još 3.000 u podnožju planine s koje su, zbog izgradnje, posjećena sva stabla. 'Pokušavamo motivirati i privatni sektor da grade jeftine kuće za naše ljude koji žive na rubu siromaštva', kazao je ministar vanjskih poslova Laurent Lamothe te dodao kako će 40 milijuna dolara humanitarne pomoći iz Venezuele biti iskorišteno kako bi se izgradio i razvio obalni gradić Jacmel na jugu Haitija. Sve u nadi kako bi se 'rasteretio' prenapučeni glavni grad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene