Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Povijesna presuda"

Vrhovni sud odlučio: Suspenzija britanskog parlamenta je nezakonita

Boris Johnson (Foto: AFP) - 3
Boris Johnson (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp
Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je da je premijer Boris Johnson nezakonito suspendirao paralament

Britanski Vrhovni sud odlučio je da ima pravo donijeti odluku o tome je li suspenzija bila zakonita te zaključio kako je odluka premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta bila nezakonita, javlja BBC

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Katarine Alvir ''Svi čestitaju Borisu Johnsonu na pobjedi, ali to ne znači da će saga oko Brexita završiti. Sada slijedi nova faza'' Slika nije dostupna Nakon trijumfa Torijevaca Ivana Petrović iz Londona: "Johnsonova senzacija bi se tako vrlo lako mogla pretvoriti i u Pirovu pobjedu"

Johnson je ranije ovog mjeseca suspendirao rad paralamenta na pet tjedana tvrdeći kako time želi omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira.

Najviši sud Velike Britanije donio je prema pisanju tamošnjih medija "povijesnu odluku", kako je onemogućavanje parlamenta u obavljanju svojih dužnosti nezakonito. 

Predsjednica suda Brenda Hale rekla je kako je Johnsonova odluka udarila na temelje demokracije.

Poručila je i kako je odluku jednoglasno donijelo 11 sudaca te da sada predsjednici gornjeg i donjeg doma britanskog parlamenta moraju odlučiti o daljnjim koracima. 

Podsjetimo, britanski je premijer 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada s dogovorima ili bez njih. Rad parlamenta suspendiran je do 14. listopada.

Johnson tvrdi kako je cilj suspenzije omogućiti stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira.

Tijekom tri dana saslušanja prošli tjedan odvjetnici protivnika Brexita i oporbe rekli su tom tijelu da je suspenzija od pet tjedana najduža u proteklih 50 godina.

Nakon odluke u utorak parlament bi se ipak mogao ponovno okupiti prije planiranog kraja Johnsonove suspenzije. (Hina/D.I.)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene