Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vozači koji voze pričajući pomoću hands-free mobitela opasniji su od pijanih vozača, kažu stručnjaci. Vozači koji koriste ovu alternativu mobitela, reagiraju 30 posto sporije od onih koji su pod blagim utjecajem alkohola.


Čak i deset minuta nakon razgovora, refleksi vozača koji su koristili hands-free su usporeni, prema istraživačkom laboratoriju transporta. Studija tvrdi kako bi milijuni ljudi mogli riskirati svoj i živote drugih ljudi, a da toga uopće nisu svjesni, piše Daily Mail. Kao dio istrage vozači su morali zakočiti nakon naredbe, tijekom brzine od 120 km/h. Vozačima pod utjecajem alkohola trebalo je četiri metra duže da stanu od normalnog vozača. Ali hands-free korisniku trebalo je osam metara, dvostruko više, prije nego je stao.

Vezani članci Policija: Ilustracija - 3 I to je moguće: Gotovo sve drugo poskupljuje, ali kazne za prometne prekršaje bit će - manje. Doznajte što je razlog tomu Ilustracija Pripremite se prije odlaska na benzinsku postaju: Od danas nove cijene goriva, a poskupljenje je zbog jednog razloga

Testom koncentracije i koliko dugo treba mozgu da se potpuno fokusira, otkriveno je da je vozač s hands-freejem imao 30 posto sporije reakcije od vozača s nedozvoljenim utjecajem alkohola u krvi. Istraživači su rekli kako bilo koji oblik konverzacije u automobilu smanjuje vozačevu koncentraciju i do deset minuta nakon što razgovor završi. Međutim, malo je vozača svjesno ove opasnosti. U anketi u kojoj su ispitivani o opasnim aktivnostima tijekom vožnje, vozači su korištenje hands-free mobitela ocijenili s tri od deset, dok su konzumiranje slatkiša i pušenje ocjenjeni kao opasniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju