Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vojvodina negoduje zbog novog Ustava Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve su glasnija negodovanja stranaka, nevladinih udruga i analitičara u Vojvodini zbog položaja te pokrajine u budućem Ustavu Srbije, a i predstavnici manjina, nakon prvotnih pozitivnih tonova, izražavaju suzdržanost glede prijedloga novog Ustava.

'Vojvodina po novom Ustavu nema definiranu ni zakonodavnu, ni izvršnu, ni sudsku vlast', ocijenila je profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Marijana Pajvanči.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore Slika nije dostupna Promjene Ustava Milanović o prijedlogu HDZ-a: To pročitajte svi, to je popularno štivo!

Potpredsjednik vojvođanske vlade Tamas Korhecz rekao je da je Vojvodina dobila zapravo autonomiju pod starateljstvom, i dodao da će Skupština Srbije zakonima definirati što su područja od pokrajinskog interesa, čime se ostavlja širok prostor da se zakonima ograničava pokrajinska autonomija.

S druge strane, član Predsjedništva G17 plus, jedne od vladajućih stranaka, Zoran Subotički, izjavio je kako Vojvodina 'nije sposobna' za širu autonomiju od one koju joj predviđa novi Ustav Srbije.

'Vojvodina nije spremna za viši stupanj autonomije, jer je za deset godina Miloševićeva režima u velikoj mjeri izmijenjena njena politička, socijalna i mentalna struktura i ovo je maksimum autonomije koji se mogao osigurati', rekao je Subotički.

Suzdržanost prema prijedlogu novog najvišeg pravnog akta države izrazili su i predstavnici dvije najveće, mađarske i hrvatske, manjine u Vojvodini, premda su ga početkom tjedna pozitivno ocijenili i pozvali svoje sunarodnjake da na ustavnom referendumu glasuju za njegovo potvrđivanje.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović rekao je da prijedlog Ustava ima ozbiljne nedostatke, ali da će odluka o potpori ili bojkotu referenduma biti donesena na sjednici krovnog tijela hrvatske manjine.

Predsjednik najjače stranke mađarske manjine Jozsef Kasza povukao je svoj poziv građanima da daju potporu novom Ustavu i rekao kako će njegova stranka svoje stajalište priopćiti nakon javne rasprave unutar mađarske zajednice.

Kasza je izjavio da je svoja ranija stajališta gradio na obećanjima koje su mu dali čelnici Vlade Srbije, međutim, konačna, u Skupštini Srbije usvojena, verzija dokumenta Ustava drukčija je od predstavljene.

Potporu nacionalnih manjina prijedlogu novog Ustava Srbije premijer Vojislav Koštunica pokušat će osigurati u petak, kada će gostovati u Subotici, političkom, obrazovnom i kulturnom središtu mađarske i hrvatske manjine u Vojvodini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene