Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijetnje uzimamo ozbiljno'

Vojska Sj. Koreje dobila odobrenje za akciju: Premjestili rakete na obalu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejska vojska je objavila u četvrtak da je dobila završno odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv Sjedinjenih Država, uključujući i nuklearne napade, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

"Službeno smo obavijestili Bijelu kuću i Pentagon da će sve jača neprijateljska politika prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i njene nuklearne prijetnje biti slomljene... manjim i raširenim sredstvima za nuklearne udare", javila je KCNA prenoseći priopćenje glavnog stožera sjevernokorejske vojske.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

"Nemilosrdna operacija sjevernokorejskih snaga je definitivno razmotrena i potvrđena", stoji u priopćenju koje je državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila u svom servisu na engleskom jeziku.

SAD: Opasnost od S.Koreje stvarna i izvjesna

Sjedinjene Države smatraju da je opasnost od Sjeverne Koreje "stvarna i izvjesna" s obzirom na njezine nuklearne i raketne sposobnosti i ratobornu retoriku, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Chuck Hagel. "Mi uzimamo te prijetnje za ozbiljno", rekao je Hagel obraćajući se publici na Sveučilištu nacionalne obrane u Washingtonu. "Mi činimo sve što možemo, radimo s Kinezima i drugima kako bi smirili tu situaciju na (Korejskom) poluotoku", istaknuo je on.

>> Rusija zabrinuta zbog Sj. Koreje: Situacija je eksplozivna!

Pentagon je objavio da će na otočju Guam idućih tjedana instalirati proturaketni sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense System). "Sjedinjene Države spremne su obraniti američki teritorij, naše saveznike i naše nacionalne interese", objavio je Pentagon.

Odgovor je to na razmještaj sjevernokorejskih raketa srednjeg dometa na istočnu obalu zemlje. Nije jasno imaju li projektili bojeve glave i planira li ih Sjeverna Koreja ispaliti ili ih koristi za demonstraciju sile, prenosi Reuters izjavu jednog južnokorejskog vladinog izvora.

"Obavještajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Država raspolažu indicijama da je Sjever pomaknuo objekt za koji se čini da je projektil srednjeg dometa prema istočnoj obali", naveo je izvor.

Vjeruje se da projektil "Musudan" ima domet od oko tri tisuće kilometara, što pokriva južnokorejski i japanski teritorij, a vjerojatno i američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Većina stručnjaka južnokorejskog ministarstva obrane smatra da Sjeverna Koreja taj projektil nije uspješno testirala.

Sjeverna Koreja zaprijetila je nuklearnim udarom na Sjedinjene Države i napad projektilima na njihove pacifičke baze, uključujući i Guam. Te su prijetnje uslijedile nakon posljednjih UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji izazvanih njihovim trećim nuklearnim pokusom u veljači.

Reuters navodi da su projektili na obalu dopremljeni vlakom, jer su rampe za lansiranje na sjeveroistočnoj obali gdje su ranije neuspješno isprobavali lansiranja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene