Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Vojnici jeli meso svojih zarobljenika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor naredio je svojim vojnicima da jedu meso svojih zarobljenika i UN-ovih vojnika, posvjedočio je u četvrtak njegov bliski suradnik pred UN-ovim sudom.

"Rekao nam je da bi ih trebali pojesti. Čak i UN-ove vojnike bijelce ... rekao je da zamislimo da su svinje i da ih pojedemo", rekao je Joseph "ZigZag" Marzah, bivši zapovjednik Taylorovih odreda smrti na specijalnom UN-ovom sudu za Sierra Leone u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Herzoga dočekali prosvjednici na otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu Traže prekid vatre Na otvaranju muzeja izraelskog predsjednika dočekali prosvjednici: Postavili mu putokaz prema Međunarodnom sudu pravde Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Taylor, nekoć jedan od najstrašnijih afričkih 'gospodara rata', optužen je za silovanja, ubojstva, sakaćenje i novačenje djece u rat koji je trajao od 1991. do 2002. godine. Pred sudom se izjasnio da nije kriv.

Marzah, koji daje iskaz drugi dan zaredom, detaljno je opisivao zločine u Liberiji i Sierra Leoneu koji proistječu iz duboko ukorijenjene kulture nasilja i brutalnosti.

U srijedu je rekao da je prema Taylorovoj naredbi ubio toliko muškaraca, žena i djece da im ne zna ni broj te da je jednom čak nožem rasparao utrobu trudne žene.

Upitan kako je izgledala priprema ljudskog mesa, Marzah je rekao: "Prerezali bi im vrat, raskomadali ih, bacili glavu, a meso stavili u lonac... Charles Taylor sve to zna".

Više od 250.000 ljudi ubijeno je u ratovima u Sierra Leoneu i Liberiji. Tužitelji tvrde da se Taylor, kontrolirajući i naoružavajući pobunjenike, želio domoći dijamanata u susjednom Sierra Leoneu i destabilizirati tamošnju vladu.

Svjedočeći u srijedu, Marzah je rekao da bi oružje iz Taylorove predsjedničke rezidencije često odnosio u Sierra Leone i vraćao se u Liberiju s dijamantima koje je predavao optuženom bivšem predsjedniku.

Ratovi u Sierra Leoneu i Liberiji bili su osobito brutalni. Tisuće civila, među kojima su brojna djeca, ostalo je bez pojedinih udova koje su im mačetama odsjekli pobunjenici, često pod utjecajem narkotika.

Nakon što je svrgnut s vlasti 2003. godine Taylor je pobjegao u Nigeriju, a sudu u Den Haagu izručen je nakon međunarodnog pritiska na nigerijsku vladu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene