Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vječna i nedjeljiva prijestolnica'

Vojna učilišta sele se u istočni Jeruzalem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko većih vojnih učilišta pokraj Tel Aviva možda će se preseliti u istočni Jeruzalem, po planovima izraelskog ministarstva obrane.

Plan predviđa preseljenje vojnih učilišta pokraj Glilota, sjeverno od Tel Aviva, na zemljište površine 3,2 hektara na Mont Scopusu, u istočnome Jeruzalemu, sektoru koji je od osnutka Izraela 1948. pod izraelskom kontrolom, piše Y-net.

Izrael je nakon rata 1967. okupirao i pripojio i druge dijelove istočnog Jeruzalema, što međunarodna zajednica ne priznaje.
Kako navodi Y-net, projekt ministarstva obrane mogao bi se proširiti i izvan te zone u kojoj su i sveučilišni kampus i bolnica Hadassah.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Ministar Barak još nije odobrio projekt

Projekt predviđa izgradnju stambenih jedinica za oko 1.400 vojnika, konferencijske i sportske dvorane, poslovne prostorije i knjižnice, ali ga još nije odobrio ministar obrane Ehud Barak, dodaje portal. Glasnogovornik ministarstva obrane nije na upit agencije France Presse ni potvrdio ni zanijekao te informacije.

Izrael smatra cijeli Jeruzalem svojom 'vječnom i nedjeljivom' prijestolnicom, a Palestinci žele u njezinu istočnome dijelu uspostaviti prijestolnicu buduće države. U istočnome Jeruzalemu, u desetak židovskih četvrti izgrađenih nakon 1967. živi dvjestotinjak tisuća Izraelaca i 270.000 Palestinaca. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene