Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šešelj navodi da se proces protiv njega ne može nastaviti na pravedan način nakon što je jedan od trojice članova sudskog vijeća izbačen zbog pristranosti.


Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, koji u Haagu čeka izricanje nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju zatražio je obustavu postupka jer smatra da se postupak ne može nastaviti u ovoj kasnoj fazi kad je izbačen jedan od trojice članova sudskog vijeća sudac Frederick Harhoff zbog pristranosti.

Vezani članci Djelatnici sanitetskog prijevoza u štrajku, ilustracija Predsjednik Sindikata sanitetskog prijevoza najavio: "U srijedu će nam se nekoliko županija pridružiti u štrajku podrške" Slika nije dostupna Radikali Vučiću: Sjeti se kako su prošli svi od Tita do Đinđića koji su uhitili Šešelja

Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno

Šešelj traži i puštanje na slobodu zbog kršenja njegovih temeljnih prava 11-godišnjim pritvorom bez pravnih osnova te odštetu za sustavno kršenje njegovih ljudskih i procesnih prava od 12 milijuna eura.

'Potpuno je jasno da se postupak pred ICTY-ijem protiv Vojislava Šešelja ne može nastaviti na imalo pravičan način i da je jedini pravno moguć izlaz iz ove situacije da se postupak odmah obustavi i da se profesor Šešelj pusti na slobodu. Novoimenovani sudac nikako ne bi smio prihvatiti sudjelovanje u toj farsi u kojoj bi se njegova prisutnost u vijeću sastojala samo u pisanju i izricanju presude jer sudac pred kojim nije izveden nijedan dokaz ne može imati stav o tom predmetu', naveo je Šešelj u očitovanju o imenovanju novog suca Madiayea Nianga u njegov predmet na kraju sudskog postupka u kojem je preostalo tek izricanje nepravomoćne presude za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Šešelj je u očitovanju objavljenom u srijedu napisao kako je izbačeni sudac Harhoff sudjelovao 'u donošenju svih odluka vijeća pa je svaka radnja u postupku ništavna'.

Nakon što je iz predmeta izbačen sudac Harhoff imanovan je novi sudac Madiay Niang.

Šešelj navodi da 'na izricanje presude čeka već 18 mjeseci s potpunom neizvjesnošću kad će ona eventualno biti izrečena'.

Šešelj je od 24. veljače 2003. u pritvoru. To je bio Šešeljev 513. podnesak sudu na ćirilici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook