Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vođa afganistanskih pobunjenika objavio prekid borbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa afganistanskih pobunjenika Gulbuddin Hekmatyar proglasio je prekid vatre protiv vladinih snaga, stoji u njegovom priopćenju objavljenom na privatnoj televiziji.

"Članovi skupine Hezb-i-Islamija prekinuli su i suzdržavaju se od ubijanja braće i uništavanja zemlje jer vjeruju da će se Amerikanci, kao Britanci i Rusi prije njih, povući iz Afganistana", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Tko su vođe talibana? - 1 Neki potpuno nepoznati Tko su novi vođe talibana? Godinama su vukli konce iz sjene, ali sada je poznato kako će izgledati vrh buduće vlasti u Afganistanu

"Zato se sada moramo udružiti kako bi stvorili islamski sustav te pokrenuti političke napore kako bismo omogućili miran život i trajni mir za naše muslimanske sunarodnjake", dodaje se u priopćenju.

Istu je izjavu dobila agencija Reuters u utorak ali nije bilo jasno kada je i gdje objavljena.

Hekmatyarove su snage brojčano slabije od talibanskih pobunjenika i u posljednjih nekoliko mjeseci nisu izvodili toliko puno napada, objašnjavajući to problemima snabdjevanja uz pakistansku granicu.

Hekmatyar, radikalni protuzapadno orijentirani islamist, predvodio najveću mudžahedinsku frakciju od 1979. do 1989. u borbi protiv Sovjeta te je kratko bio afganistanski premijer početkom 90-ih.

Nakon što je poražen u ratu s talibanima 1996. otišao je u egzil u Iran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene