Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdili istražitelji

Vođa ekstremističke skupine poginuo u napadima u Šri Lanki

Teroristički napad u Šri Lanki (Foto: AFP)
Teroristički napad u Šri Lanki (Foto: AFP) Foto: Afp
Vođa ekstremističke skupine koja je isplanirala više samoubilačkih napada na Šri Lanki poginuo je u jednoj od eksplozija u nedjelju, izjavio je predsjednik Maithripala Sirisena u petak.

Sirisena je rekao novinarima kako je potvrđeno da se Zaharan Hašim raznio bombom u jednom od luksuznih hotela koji su, uz crkve, bili meta nedjeljnih napada. Tu su informaciju potvrdili lokalni istražitelji.

Pročitajte i ovo Uhićen još jedan napadač na maloljetnike Novo uhićenje VIDEO U Vukovaru uhićen još jedan napadač na maloljetnike: Policija objavila detalje Slika nije dostupna NAPAD NA PARIZ Policija objavila fotografiju trećeg napadača, pokušavaju ustvrditi njegov identitet

Po njegovim riječima, radikalni propovjednik Zaharan Hašim poginuo je u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu, prenosi BBC. On je navodno predvodio napad na taj hotel, a s njim je bio i drugi bombaš identificiran kao Ilham.

Sirisena je također rekao kako šrilanske obavještajne službe vjeruju da je oko 130 sumnjivih osoba povezanih s Islamskom državom u zemlji te da policija traga za njih 70 koji su još uvijek u bijegu.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio je ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i uspoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U tijeku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila kako je poginulo 359 ljudi.

Sigurnost na Šri Lanki podignuta je na još veću razinu i mnoge su džamije otkazale molitve u petak zbog stanja sigurnosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene