Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema posljednjoj procjeni Natea Silvera, šanse u korist Clinton su otprilike 67-33.


Unatoč tome što prema posljednjoj anketi Washington Posta i ABC Newsa, koju je proveo ''Langer Research Associates'', Donald Trump ima minimalnu prednost ispred Hillary Clinton, vodeća američka zvijezda među statističarima Nate Silver očito drži da će demokratska kandidatkinja 8. studenog ipak pobijediti svog rivala.

Vezani članci Donald Trump Trump se prvi put javno obratio nakon izbora, pričao o cjepivu: "Testiramo više od svih, lockdown nosi samo probleme" Donald Trump obratio se iz Bijele kuće - 3 Snimili Trumpov šalabahter: Iz bilježnice čitao govor, označili mu riječi koje treba naglasiti

Na njegovom blogu FiveThirtyEight (538 je upravo broj elektora) stoji da Clinton trenutačno ima 67,6% šansi da će postati predsjednica, što je daleko manje u odnosu na to kako je stajala prije samo dva tjedna.

Tada je prema Silverovom izračunu Clinton imala čak 90% šanse da će ući u Bijelu kuću, međutim otkako je FBI objavio da je ponovno otvorio istragu o njezinoj privatnoj elektroničkoj pošti, ''dionice'' su očekivano pale.

Ipak, izgledi su u ovom trenutku još uvijek na njezinoj strani, iako Silver korektno i vrlo mudro upozorava da njegovoj prognozi ne treba slijepo vjerovati, jer uvijek postoji mogućnost da je dobivene podatke sagledao i obradio na krivi način.

Pa i unatoč tome što Silver još uvijek ne odbacuje mogućnost da će Trump slaviti i u posljednjoj objavi na svom blogu piše da će "Clinton vjerojatno biti predsjednica", u njegove izračune mnogi ne sumnjaju.

Zato imaju jako dobar povod, pa u nastavku valja reći da govorimo o 38-godišnjaku koji je uoči izbora 2008. godine uspješno prognozirao ishode u 49 od 50 američki saveznih država.

Četiri godine kasnije bio je još uspješniji i pogodio ishode u svih 50 saveznih država, što je toliko dojmilo medije da je ESPN kupio njegov blog, a njega postavio za glavnog urednika.

Hoće li se Silver i ove godine iskazati kao nevjerojatno pouzdan ostaje nam vidjeti, a mudro bi bilo pričekati i još ovih par dana jer ne možemo znati hoće li još kakav skandal iskočiti iza ugla i utjecati na raspoloženje birača. Kakva je bila dosadašnja predsjednička utrka ne bi iznenadilo, zar ne?