Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva im je vanjska politika?

Vodeća slovenska oporbena stranka kritizira promašaje Erjavca u sporu s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeća slovenska oporbena stranka bivšeg premijera Janeza Janše u ponedjeljak je predstavila svoj predizborni program u području vanjske politike i pritom snažno kritizirala vladu i kreatora slovenske vanjske politike, ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Slovenska vanjska politika već niz godina gubi na težini, kazao je bivši ministar obrazovanja Milan Zver, a danas zastupnik u Europskom parlamentu predstavljajući predizborni program svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Za najveću stratešku pogrešku" u proteklom desetljeću Zver smatra arbitražni sporazum s Hrvatskom. Temeljem te arbitraže Ljubljana nije dobila što je očekivala, ali se uplela u arbitražni spor s Hrvatskom, rekao je na konferenciji za novinare.

"Odluku arbitara treba poštovati, ali to neće ići bez dijaloga s Hrvatskom, a arbitražni sporazum bio je pogreška", kazao je Zver.

Bivši ministar obrazovanja i kandidat za predsjednika prije pet godina, Zver je rekao da za greške u arbitraže odgovornim smatra ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Što se tiče graničnog prijepora Slovenija je mogla dobiti više, a dijalog s Hrvatskom treba nastaviti, rekao je.

Zver, koji vodi vanjskopolitičko vijeće SDS-a, kazao je također da je pogreška slovenske politike bila i prevelika "proruska" orijentacija te koncentriranje svih političkih snaga na zapadni Balkan. Umjesto toga službena Ljubljana trebala je bolje raditi u Europskoj uniji i u NATO-u, smatar Zver.

Šef diplomacije Erjavec rekao je ranije u ponedjeljak da je dijalog s Hrvatskom o graničnom prijeporu pogreška premijera Mire Cerara.

"S dijalogom kod Hrvata nećemo ništa postići, s njima treba nastaviti provoditi čvrstu i odlučnu politiku", kazao jer Karl Erjavec za Slovensku tiskovnu agenciju STA nakon sjednice glavnog odbora svoje Demokratske stranke umirovljenika koja je raspravljala o predizbornim aktivnostima i podržala kandidaturu Boruta Pahora za drugi predsjednički mandat. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene