Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarska stranka desnog centra GERB koja je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila najviše glasova, traži da se izborni rezultati ponište zbog kršenja zakona, rekao je njezin čelnik Bojko Borisov.


GERB je osvojio 97 mjesta u parlamentu od 240 zastupnika i kaže da je potpora pogođena objavom državnog odvjetnika u subotu da su pronađeni ilegalni glasački listići u tiskari u vlasništvu jednog od općinskih vijećnika te stranke.

Stranka čija je vlada dala ostavku nakon prosvjeda u veljači protiv niskog životnog standarda u ovoj najsiromašnijoj zemlji Europske unije ima malo izgleda za formiranje vlade jer druge stranke odbijaju surađivati s njom.

'Danas ili sutra GERB će uputiti žalbu ustavnom sudu te će zatražiti poništenje izbora', rekao je Borisov koji želi ponovno održavanje izbora. 'Razlog je teško kršenje zakona dan prije održavanja glasovanja', rekao je.

>> Bugarska: Konzervativci vode, ali nemaju većinu

Vezani članci Dron Pištolj, zlato i euri – Premijer optužio predsjednika da ga snima dronom u krevetu, pa poručio: „Oni me neće natjerati na ostavku“ Slika nije dostupna Bugarsku trese skandal s ilegalnim glasačkim listićima

Ako ustavni sud ne donese odluku prije uspostave novoga parlamenta, a predsjednik se nada da će to biti do kraja svibnja, GERB će pokušati osnovati manjinsku vladu unatoč tomu što zna da u parlamentu neće proći, kazao je Borisov.

Koaliciji socijalista i stranke turske nacionalne manjine MRF nedostaje jedno mjesto za većinu u parlamentu i mogla bi tražiti potporu pojedinih zastupnika GERB-a i nacionalističke Atake. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook