Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede izvanredni izbori

Parlament potvrdio ostavku bugarske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučerašnja najava pada bugarske vlade danas je potvrđena u parlamentu. Slijedi formiranje privremenog kabineta stručnjaka, a zatim i prijevremeni izbori. Bojko Borisov je uvjeren u osvajanje novog mandata.

Bugarski parlament u četvrtak je prihvatio ostavku vlade desnog centra Bojka Borisova nakon desetodnevnih nasilnih prosvjeda potaknutih velikim povećanjem cijene struje.

Pročitajte i ovo Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose" Gorivo - 1 odluka Vlade Objavljene nove cijene goriva

Ostavku su potvrdile sve parlamentarne stranke i ona je izglasana s 209 glasova za, pet protiv i jednim suzdržanim. Ostavka otvara put prijevremenim parlamentarnim izborima na proljeće, umjesto redovitih predviđenih za srpanj.

>> PALA bugarska Vlada: Građani ljuti zbog mjera šatednje i poskupljenja!

Premijer Bojko Borisov nije sudjelovao u raspravama, ali je došao na izjašnjavanje. Premijer se zatim pridružio masi od oko tisuću pristaša koji su ispred parlamenta skandirali: "Bojko mi smo s tobom". On je pozvao na mir i ustvrdio da će njegova stranka GERB pobijediti na prijevremenim izborima.

Parlamentarne stranke trebaju predsjedniku države Rosenu Plevniejevu sljedećih dana potvrditi da odbijaju osnovati vladu čime mu omogućuju osnivanje prijelazne vlade stručnjaka zadužene za tekuće poslove i organiziranje parlamentarnih izbora krajem travnja ili početkom svibnja.

Borisov je u srijedu podnio ostavku zbog nasilnih prosvjeda potaknutih velikim povećanjem cijene struje, u kojima je ozlijeđeno najmanje 28 osoba, a jedan je mladić preminuo.

Ostavkom u srijedu premijer Borisov distancirao se od nasilja "prema narodu koji ga je doveo na vlast" kazavši kako neće "sudjelovati u vladi čija policija tuče prosvjednike" i najavio smanjenje cijene struje i povlačenje licence češkom distributeru čime bi mogao izazvati krizu u odnosima s Češkom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene