Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretrage će obaviti HZZO

Masovno trovanje vodom u Crnoj Gori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bakteriološki neispravna voda je glavni uzrok masovnog trovanja građana Berana, gradića na sjeveru Crne Gore, priopćio je u četvrtak nakon laboratorijskih pretraga Crnogorski institut za javno zdravlje.

Epidemija trovanja započela je 24. kolovoza i do sada se Domu zdravlja u Beranama javilo preko 1.000 građana sa simptomima malaksalosti, mučnine, dijarejom i povraćanjem, od čega 50-tak protekle noći.

Laboratorijske analize vode koje je uradio crnogorski Institut za javno zdravlje, pokazale su da ona ne odgovara propisanim normama, a sirova neklorirana voda s lokalnog vodoizvorišta je mikrobiološki neispravna zbog prisustva koliformnih bakterija.

Na dječjem odjelu beranske bolnice zadržano je petero djece, dok su na infektivnom odjelu zadržane četiri osobe starije od 14 godina.

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Ilustracija Intoksikacija Dječaku (10) jedva spasili život: Jeste li znali da se možete otrovati običnom vodom?

>>Danima pili vodu u kojoj je bilo tijelo mrtvog muškarca?

'Klinička slika oboljelih je blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u trbuhu. Jedan broj oboljelih imao je proljev i povišenu tjelesnu temperaturu', navodi se u priopćenju Doma zdravlja.

'Uzorci voda poslani na dodatnu virusološku pretragu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu', priopćeno je iz Instituta.

Berancima je preporučeno da za piće koriste flaširanu ili prokuhanu vodu uz pojačane higijenske mjere. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene