Snježna oluja zahvatila je regiju srednjeg Atlantika, na istočnoj obali SAD-a, izazivajući prekide zračnog, cestovnog i željezničkog prometa, paraliziravši Washington, Baltimore i druge gradove, te ostavljajući desetke tisuća kućanstava bez struje.


Zračne luke u regiji su tehnički otvorene, ali je većina letova otkazana. Ostali su samo neki međunarodni letovi na washingtonskom aerodromu Dulles. Otkazani su brojni vlakovi, autobusi ne voze, a na cestama se vide samo vozila zimske službe, vatrogasaca i hitne pomoći, uz pokoje terensko vozilo. Vlasti su pozvale građane da ostanu kod kuća i ne izlaze s automobilima na cestu, kako bi hitne službe mogle odgovoriti na pozive za pomoć. ‘Ostanite u kućama, osim ako apsolutno morate biti vani’, poručio je John Lisle, čelnik ureda za promet u Washingtonu.

Vezani članci Automobil zaglavio u snijegu, ilustracija Zbog pogrešnih uputa GPS-a tjedan dana ostao zarobljen u automobilu usred snježne oluje Skliska cesta Šest nesreća u samo 15 minuta: Skliska cesta izazvala kaos u prometu

Najteže su pogođena šira područja Washingtona i Baltimorea, gdje je metro prekinuo prometovanje na nadzemnim dijelovima pruge, a gradski autobusi ne voze. U centru Washingtona je do subote u podne palo oko 40 cm snijega, a u okolici, u dijelovima Marylanda i Virginije izmjereno je i preko 50 cm. Gust i mokar snijeg, nošen jakim vjetrom, nastavlja padati a snježni pokrivač raste tempom od pet centimetara na sat. Najavljeno je slabljenje i prestanak snježnih padalina. Upozorenja za snježnu mećavu izdana su za područja Washingtona, Baltimorea, dijelova država New Jersey i Delaware, te za neka područja zapadno od zaljeva Chesapeake. Mokar snijeg predstavlja posebnu opasnost za električne vodove i brojna stabla u četvrtima obiteljskih kuća. ‘Stvari su prilično upravljive, ali je problem što su se počela rušiti stabla’, izjavio je glasnogovornik vatrogasne službe u Washingtonu Pete Piringer. Za sada nema izvješća o stradalima u rušenju stabala.

Čak 1.000 prometnih nesreća

U regiji srednjeg Atlantika, koja obuhvaća savezne države New Jersey, Pennsylvanija, Deleware, Maryland, Virginija, Zapadna Virginija, Sjeverna Karolina i District Columbia (Washington), elektroprivredne tvrtke su izvijestile da je zbog pucanja vodova bez struje ostalo 230.000 kućanstava. Najveći broj, 85.000 kućanstava ostao je bez struje u okrugu Montgomery, u predgrađu Washingtona. Lokalna TV postaja ABC7 izvijestila je iz prigradskih naselja Bethesda i Chevy Chase da građani koji su ostali bez struje dolaze u hotele kako bi se ugrijali. Od početka nevremena u petak poslijepodne, zabilježeno je na stotine prometnih nesreća, a do sada su jedine žrtve zabilježene u Virginiji na autocesti Interstate 81., gdje je kamion-tegljač u petak pregazio oca i sina koji su stali pomoći drugom vozaču u nevolji.

Kod Aberdeena u Marylanduje teško ozlijeđeno pet osoba u sudaru kombija s kamionom-ralicom. U Virginiji je policiji do petka navečer prijavljeno 1.000 prometnih nesreća. Neke bolnice u Washingtonu su preko lokalnih TV i radio postaja pozvale građane s terenskim vozilima i pogonom na sve četiri kotača, da pomognu njihovim liječnicima i medicinskom osoblju doći na posao. U Washingtonu ne radi većina trgovina i drugih lokala, a u nekoliko samoposluživanja koja rade, police su ispražnjene, jer su građani uoči nevremena upozoreni da nabave namirnice za tri do pet dana. Najtraženiji artikli su bili kruh, mlijeko, sol za posipanje i lopate za snijeg. Snijeg najviše veseli školsku djecu, koja su u petak imala skraćenu nastavu zbog snijega, u ponedjeljak vjerojatno neće imati škole, dok je za utorak najavljena nova snježna oluja u regiji. U Washingtonu se u subotu očekuje rušenje rekorda od 71 centimetra snijega, izmjerenog u siječnju 1922. (Hina)