Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni tijekom rata

Vlasenica: Pokopani posmrtni ostaci 34 Bošnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mjesnom groblju u Vlasenici u istočnoj Bosni u subotu su pokopani posmrtni ostaci 34 Bošnjaka s područja te općine koje su ubile snage bosanskih Srba na samom početku rata u Bosni i Hercegovini u proljeće 1992. godine.

Vjerski obred je u nazočnosti brojnih članova obitelji ubijenih predvodio sarajevski muftija Husein Smajić, koji je podsjetio kako je Vlasenica tek jedno od brojnih mjesta u kojima su Bošnjaci masovno likvidirani samo zbog svog imena i vjere.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Posmrtni ostaci svih osoba pokopanih u subotu pronađeni su tek nakon rata u dvjema masovnim grobnicama u okolici Vlasenice.

Najstarija žrtva likvidacija imala je 77 godina, a najmlađa tek 14. Prema podacima kojima raspolaže udruga koja okuplja izbjegle i protjerane Vlaseničane te članove obitelji ubijenih i nestalih, od 1992. do 1995. godine tamo je ubijeno više od 2600 Bošnjaka.

Zbog zločina počinjenih u tom dijelu BiH dosad su osuđena trojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba. ICTY je za sudjelovanje u tim zločinima osudio Dragana Nikolića zvanog Jenki na dvadeset godina zatvora. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene