Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na mjesnom groblju u Vlasenici u istočnoj Bosni u subotu su pokopani posmrtni ostaci 34 Bošnjaka s područja te općine koje su ubile snage bosanskih Srba na samom početku rata u Bosni i Hercegovini u proljeće 1992. godine.


Vjerski obred je u nazočnosti brojnih članova obitelji ubijenih predvodio sarajevski muftija Husein Smajić, koji je podsjetio kako je Vlasenica tek jedno od brojnih mjesta u kojima su Bošnjaci masovno likvidirani samo zbog svog imena i vjere.

Vezani članci Željko Komšić Komšić i Džaferović: Srbija nastavlja provoditi svoj ratni plan kroz progon građana BiH Noćni klub VIDEO Kad već ne rade klubovi u Hrvatskoj, mladi Dalmatinci okupirali klubove u BiH

Posmrtni ostaci svih osoba pokopanih u subotu pronađeni su tek nakon rata u dvjema masovnim grobnicama u okolici Vlasenice.

Najstarija žrtva likvidacija imala je 77 godina, a najmlađa tek 14. Prema podacima kojima raspolaže udruga koja okuplja izbjegle i protjerane Vlaseničane te članove obitelji ubijenih i nestalih, od 1992. do 1995. godine tamo je ubijeno više od 2600 Bošnjaka.

Zbog zločina počinjenih u tom dijelu BiH dosad su osuđena trojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba. ICTY je za sudjelovanje u tim zločinima osudio Dragana Nikolića zvanog Jenki na dvadeset godina zatvora. (Hina)