Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Susret s Orbanom

Putin teško optužio Ukrajinu: ''Zbog novca se predstavljaju kao žrtve''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je optužio Kijev da provocira sukobe koji su ovaj tjedan ponovno buknuli na istoku Ukrajine, kazavši da se radi o pokušaju Ukrajine da dobije potporu Zapada, javile su agencije.

Vladimir Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta u Budimpešti sa svojim domaćinom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom rekao da je izvijestio Orbana o ruskim stajalištima u vezi sa stanjem u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

"Osnovni razlog je taj što ukrajinskim vlastima sada treba novac a najbolji način da dođu do njega je da ga izvuku iz EU-a ili iz europskih zemalja pojedinačno, SAD-a ili međunarodnih financijskih institucija, predstavljajući sebe kao žrtvu agresije", rekao je Putin.

Kijev optužuje proruske pobunjeničke snage da su potakle nasilje.

Putin pak tvrdi da vlada u Kijevu također želi iskoristiti sukob kao način ušutkavanja oporbe, skretanjem pažnje na pogoršanje stanja na istoku.

Orban je kazao da Mađarska želi stabilnu Ukrajinu i da je čvrsto uz sporazum iz Minska.

Putin smatra da je jedan od razloga za eskalaciju sukoba i to što Ukrajina zapravo ne želi taj sporazum, te traži način da se iz njega izvuče.

Na istoku Ukrajine došlo je do nove eskalacije nasilja koja se podudara s dolaskom u Bijelu kuću Donalda Trumpa, koji je obećao poboljšati odnose s Rusijom.

Najmanje je šest osoba poginulo u srijedu na bojišnici na istoku Ukrajine četvrtog dana borba između ukrajinskih vojnika i proruskih pobunjenika, a od nedjelje je poginulo 19 ljudi.

Putin i Orban kazali su da će jačati suradnju u borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Složili smo se da naši napori trebaju biti ujedinjeni", rekao je Putin.

Orban je naglasio da Mađarska ima "otvorene i transparentne" odnose s Rusijom te pokušava zaštititi svoje ekonomske i trgovinske veze koje su ozbiljno narušene sankcijama nametnutim Rusiji od 2014.

"Mađarska stoji na svojem stavu da se neekonomski problemi ne mogu rješavati ekonomskim sredstvima.. nadamo se da će se uskoro poboljšati rusko-europska suradnja", naglasio je Orban.

Razgovaralo se i o opskrbi plinom kao i o financiranju izgradnje dva nova nuklearna reaktora u Paksu u Mađarskoj. Taj rusko-mađarski dogovor trenutno je predmet analize Europske komisije, što koči početak radova.

"Spremni smo financirati svih 100 posto", rekao je Putin. "Međutim, uvjeti tog sporazuma moraju se promijeniti", dodao je bez pojašnjenja.

Orban je kazao kako je uvjeren da je sporazum u potpunosti usklađen s pravilima EU-a.

"Revizija tog sporazuma nije na dnevnom redu" u Mađarskoj, kazao je.

Izgradnja dva nuklearna reaktora u Paksu trebala bi početi 2018., a pušteni u rad trebali bi biti 2023. (Hina)

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene