Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi stigli u Gomel, Ukrajinci tamo ne žele

Putin i Zelenski se obratili javnosti: Ništa od pregovora? ''Ovo je početak rata protiv Europe''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio je mirovne pregovore u bjeloruskom Gomelu jer je Rusija s teritorija te zemlje napala Ukrajinu. Kazao je i kako je iza njih brutalna noć. Predsjednik Rusije Vladimir Putin u nedjelju ujutro se pojavio na ruskoj televiziji.

"Odajem posebnu počast svima koji herojski obnašaju svoju dužnost u specijalnoj operaciji za pomaganje narodu Donbasa", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Interfax.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom" Volodimir Zelenski Rat u Europi VIDEO Zelenski prozvao Zapad: ''Ukrajina čeka zalihe koje su ključne''

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom priopćenju jutros je kazao kako je prošla noć bila brutalna. Naveo je da ruske snage napadaju i civilne ciljeve, tamo gdje nema vojne infrastrukture. 

Napadaju, optužio ih je "sve, uključujući vozila hitne pomoći", prenosi Sky News

Kremlj je u nedjelju objavio da je njegova delegacija spremna za susret s ukrajinskim dužnosnicima u bjeloruskom gradu Gomelu.

Ruska delegacija stigla je u Gomel u nedjelju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da izaslanstvo uključuje dužnosnike iz ministarstva vanjskih poslova i obrane te iz ureda predsjednika Putina, te da u Gomelu čeka dolazak ukrajinskih pregovarača.

No Zelenski kaže da ne misli pregovarati tamo, s obzirom na to da je Rusija s teritorija Bjelorusije napala Ukrajinu. 

Zelenski navodi kako je Ukrajina otvorena za pregovore na drugoj lokaciji, koja ne pokazuje agresiju prema njegovoj zemlji. Nahvalio je svoje sunarodnjake. 

"Ukrajinci su pokazali hrabrost u obrani svoje zemlje i njenih vrijednosti od ruskog napada. Ovo nije ruska invazija samo na Ukrajinu. Ovo je početak rata protiv Europe, protiv europskih struktura, protiv demokracije, protiv osnovnih ljudskih prava, protiv globalnog poretka zakona, pravila i mirne koegzistencije", rekao je.

U svom priopćenju Zelenski je pozvao strane dragovoljce u Ukrajinu koja, kako je rekao, formira legiju stranaca za dragovoljce iz inozemstva. U priopćenju se obratio "svim građanima svijeta, prijateljima Ukrajine, mira i demokracije".

"Svakome tko hoće se hoće pridružiti obrani Ukrajine, Europe i svijeta može doći i boriti se rame uz rame s Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca", kazao je, prenosi CNN

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene