Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada SAD će sanirati financijski sustav sa 'stotinama milijardi dolara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar financija Henry Paulson u petak je okvirno predstavio široki vladin program rješavanja najgore financijske krize s velikim poremećajima na Wall Streetu, koji predviđa otkup "stotina milijardi dolara" loših hipotekarnih kredita i druge nelikvidne imovine banaka.

"To treba biti dovoljno veliko da načini stvarnu razliku i dopre u srce problema", rekao je Paulson u Ministarstvu financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna WHO: Virus može mutirati SAD: Proglašena zdravstvena kriza zbog svinjske gripe Slika nije dostupna Nova kriza: Rusija prekinula isporuku plina, optužuje Ukrajinu za blokadu

Paulson nije iznosio pojedinosti programa, niti predviđenu visinu troškova, najavljujući da će se o tome tijekom vikenda raspravljati s čelnicima obiju stranaka u Kongresu.

Na pitanje novinara o približnoj cijeni programa, koji bi trebao biti najveća vladina intervencija na financijskom tržištu od velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća, rekao je da se radi "o stotinama milijardi dolara".

Paulson također nije kazao hoće li Vlada kod otkupa loših dugova uzeti vlasnički udio u bankama, u zamjenu ili kao zalog za svoju pomoć, no naglasio je da je intervencija nužna, jer loši dugovi banaka blokiraju cijeli financijski sustav što šteti širem gospodarstvu.

"Ta nelikvidna imovina začepila je naš financijski sustav, i potkopala snagu naših inače zdravih financijskih institucija. Kao rezulatat, ugrožene su ušteđevine Amerikanaca, a sposobnost potrošača i poslovnih subjekata da posuđuju i financiraju potrošnju, ulaganja i otvaranje radnih mjesta, je poremećena", rekao je Paulson.

Kazao je kako će od Kongresa tražiti da već idućeg tjedna odobri program, prije odlaska na stanku za opće izbore u studenome.

Izrazio je uvjerenost da će takav "hrabri pristup" stajati američke obitelji daleko manje od alternative - nastavka serije propadanja financijskih institucija i zamrzavanja kreditnog tržišta koje neće moći financirati gospodarski razvoj.

"Financijska sigurnost svih Amerikanaca ovisi o našoj sposobnosti da ponovno postavimo naše financijske institucije na zdrave noge", rekao je Paulson u pripremljenoj izjavi.

Najavio je da će hipotekarne agencije Fannie Mae and Freddie Mac povećati kupnju vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita, kako bi pomogle oporavak tržišta nekretnina.

Vladini potezi naišli su na otvorenu dobrodošlicu na burzama. Indeks Dow Jones rastao je više od 400 bodova u prva tri sata trgovanja. U 12:30 sati u New Yorku, rast Dow Jonesa iznosio je 430,06 bodova i došao na 11.450,34 bodova, čime su vraćeni ovotjedni gubici.

Cijena sirove nafte na robnoj burzi u New Yorku NYME sredinom dana je iznosila 100,46 dolara.

Prije otvaranja burzi, Vlada je objavila plan privremenog osiguranja depozita na novčanom tržištu i blokadu 'short-sellinga' financijskih vrijednosnica. 'Short-selling' je brokerska metoda klađenja da će vrijednost određene dionice pasti.

Predsjednik George W. Bush u petak je odobrio Ministarstvu financija da iskoristi do 50 milijardi dolara iz fonda koji datira iz razdoblja depresije, kako bi osiguralo imovinu odabranih novčanih fondova.

Središnja banka objavila je da će proširiti program hitnih posudbi da bi podržala oko dva bilijuna dolara imovine novčanih fondova. Oba ta poteza trebala bi ojačati veliku industriju novčanih fondova, koja je posljednjih dana također uzdrmana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene