Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Republike Srpske objavila je na svojoj službenoj internetskoj stranici dokument u kojem je zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana, strane tužitelje i novinare optužila da lažno prikazuju gospodarsko i društveno stanje te da ruše Republiku Srpsku, prenose tiskani mediji u BiH.


U tekstu pod naslovom 'Lažno prikazivanje društvenih i ekonomskih prilika u RS'vlada RS-a ponudila je, kako navodi, 'dokaze o štetnu djelovanju više osoba i organizacija koje smatra odgovornim za sotoniziranje RS-a'. 'Stvoren je cijeli sustav konstrukcija i laži, koji je zasnovan na navodnim analizama i istragama koje je vodio OHR, bez ikakvih valjanih dokaza', tvrdi se u dokumentu u kojem se dodaje da su te analize 'pod maskom obavještajne razmjene podataka dane svim veleposlanstvima u Sarajevu, ali i šire'.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik: Najbolje je da se mirno raziđemo pa da RS bude samostalna Slika nije dostupna Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu'

U dokumentu, u kojemu se govori o 'kreiranju i održavanju nestabilnosti u BiH djelovanjem Raffija Gregoriana i drugih protiv Republike Srpske' podsjeća se da je vlada RS-a prije godinu dana Tužiteljstvu BiH kazneno prijavila više osoba da su se navodno udružile kako bi naštetile i povrijedile prava RS-a, njezina predsjednika i premijera te ministara. Tužiteljstvo BiH u siječnju ove godine odlučilo je da neće provesti istragu protiv svih osoba koje su prijavljene, jer je ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su počinili navedena kaznena djela. Vlasti RS-a su u skupinu optuženu da radi protiv interesa tog entiteta, osim zamjenika visokog predstavnika Gregoriana, uvrstili glavnog i međunarodnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina i Harija Furlana, voditelja odjela za organizirani kriminal toga tužiteljstva Davida Apchera, suca Suda BiH Šefka Šahbegovića te urednika magazina '60 minuta' Federalne televizije BiH Bakira Hadžiomerovića. S njima su i dopisnik političkog magazina '60 minuta' Slobodan Vasković, predsjednik banjolučke nevladine udruge 'Narodni front' Dragomir Babić i tadašnji pomoćnik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH - SIPA, Dragan Lukač.

Državna agencija SIPA je, uz potporu Antikorupcijskog tima OHR-a, pokrenula istragu protiv vlade RS-a zbog trošenja proračunskoga novca za izgradnju autoceste, novog upravnog centra RS-a i više drugih slučajeva za koje su mediji u Federaciji tvrdili da se radi o korupcijskim aferama. (Hina)